Peste 110 mii de moldoveni au ales să se odihnească în UE și doar 330 în CSI
Turismul moldovenesc a trecut în 2020 printr-o perioadă grea, fiind una dintre cele mai afectate ramuri de pandemia de COVID-19. La doi ani distanță, ramura a fost una dintre cele care a avut o recuperare completă. Astfel, în 2022, după numărul de moldoveni care au plecat în vacanță peste hotare, s-a înregistrat cifra maximă. Totodată, după izbucnirea războiului din Ucraina, Turcia și Egiptul au devenit destinațiile preferate ale moldovenilor. Constatările aparțin expertului de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță”, transmite IPN.
Potrivit expertului, fiecare al patrulea moldovean merge în vacanță în Uniunea Europeană. În 2022, 110,8 mii de moldoveni s-au odihnit în una din țările UE, apelând la o agenție de turism pentru a merge la odihnă în UE. CSI nu mai este printre preferințe moldovenilor la capitolul odihnă. Dacă în 2017 circa 8 mii de moldoveni mergeau la odihnă în CSI, dintre care 90% mergeau în Ucraina, din moment ce Ucraina a părăsit CSI, anul trecut în CSI s-au odihnit circa 300 de moldoveni.
Veaceslav Ioniță a menționat că, după numărul de moldoveni, care au plecat peste hotare la odihnă, s-a înregistrat cifra maximă. După numărul moldovenilor, care s-au odihnit acasă, la fel a fost o cifră maximă, la fel ca și după numărul străinilor care au venit în R. Moldova.
„Aici noi vorbim despre turismul oficial, turismul organizat, pentru care trebuie să apelezi la o agenție de turism. Acesta a crescut destul de puternic, deoarece mulți moldoveni care mergeau în Ucraina la odihnă, în urma războiului dus de către Federația Rusă în această țară, s-au reorientat”, a spus economistul.
Expertul afirmă că Turcia și Egiptul sunt acum țările de bază ca destinație pentru odihnă ale moldovenilor. În ultimii cinci ani, moldovenii, în mod organizat, au vizitat 136 de țări. Topul celor 10 țări, din cele 136 de țări vizitate, arată astfel: 42,9% – Turcia; 20,2% – Bulgaria; 12,1% – Egipt; 9,8% – România; 5,1% – Grecia; 2,8% – Ucraina; 1% – Muntenegru; câte 0,7% Ungaria și Italia; 0,6% – Spania.
„În cazul moldovenilor care pleacă la odihnă peste hotare, unul pleacă de sine stătător, în mod neorganizat, altul pleacă în mod organizat, prin agenție de turism. În cazul turiștilor străini, care vin în R. Moldova, raportul este de 5 la 1: la un turist venit oficial, prin agenție, avem alții 5 care vin neoficial, nu prin agenție, de sine stătător”, a conchis expertul.