Avocatul Poporului consideră că actualele prevederi ale Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală împiedică accesul persoanelor la asistență medicală prin stabilirea unor penalități „considerabile” și condiționarea asigurării medicale după 7 zile de la achitarea primei. „Povara pusă în sarcina persoanelor care se asigură este destul de mare și disproporțională scopului urmărit”, constată Avocatul Poporului.

Ceslav Panico solicită autorităților revizuirea mecanismului penalităților aferente neachitării în termenul stabilit a primei de asigurare.

Potrivit datelor CNAM, în anul 2022 au fost încasate penalități în sumă de 1 955 310,91 lei, termenul stabilit de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală fiind depășit de 3 212 de persoane.

„Menționăm că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2023 a fost aprobată în cuantum de 12 636 de lei. Respectiv, aceasta va genera majorarea considerabilă și a cuantumului penalității, fapt ce va afecta și mai mult situația persoanelor respective.  Mai mult, chiar dacă vor achita prima și survine un risc de boală în perioada de până la 7 zile calendaristice, practic persoana nu va putea beneficia de serviciile medicale asigurate, în special, atrăgând atenția la faptul că este necesar de achitat și penalitățile aferente acesteia”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Ceslav Panico este de părerea că, imperfecțiunea mecanismului și acțiunile exercitate de către CNAM poate determina atingerea unor proporții considerabile a penalităților. Astfel, pentru fiecare zi de întârziere se calculează necondiționat o penalitate de 0,1 % din suma datoriei și CNAM poate iniția procedurile peste o perioadă îndelungată de timp.

Mai mult decât atât, Avocatul Poporului subliniază că incapacitatea de plată a persoanei în cumul cu întârzierile procedurale utilizate de către CNAM sunt de natură să invalideze accesul la asistența medicală.

Avocatul Poporului a venit cu propunerea de a iniția procedura de revendicare a penalităților din momentul notificării persoanei privind obligativitatea achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Ombudsmanul s-a adresat Ministerului Sănătății și Comisiei parlamentare  protecție socială, sănătate și familie cu propunerea de a examina oportunitatea de  modificare Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, astfel încât penalitățile să fie calculate din momentul notificării din partea CNAM.

Avocatul Poporului a mai recomandat Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină să efectueze o analiză a motivelor de neachitare la timp și întârziere a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și să intensifice campaniile de informare și sensibilizare a populației privind procurarea politiei de asigurare medicală și a beneficiilor ei.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele fizice, care potrivit legislației urmează să se asigure în mod individual,  trebuie să achite integral prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în termen de până la data de 31 martie a anului de gestiune în sumă fixă.  Neachitarea în termen a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atrage după sine calcularea unei penalităţi în mărime de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere. Legea mai prevede că persoanele fizice care achită cu întârziere primele de asigurare, pot beneficia de asistenţă medicală după expirarea a 7 zile calendaristice din momentul achitării.