Spitalul Internațional Medpark va plăti despăgubiri de peste 1 million de lei familiei Berari, a căror fetiță a suferit traume grave în timpul nașterii. Instanțele naționale au stabilit că medicii au comis erori, iar Curtea Supremă de Justiției a menținut decizia Curții de Apel Chișinău.

Portalul avocaturii de afaceri din Moldova, Bizlaw.md scrie că litigiul a început în 2012, când Diana Berari a mers să nască la instituția medicală privată. În timpul nașterii s-a produs o prolabare de cordon, iar lucrătorii medicali nu au știut cum să reacționeaze adecvat. Mai mult, medicul responsabil de naștere nici nu se afla în instituția medicală. Astfel că până la venirea ei, copilul a fost ținut cu mâna, cu forța, ca să nu se nască. Din lipsă de oxigen, copilul s-a născut cu encefalopatie hipoxic-ischemică. În rezultat, copilul nu se mișca, nu putea vorbi și nu se alimenta decât printr-o sondă.

După lungi procese, dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, ambele părți făcând recurs la hotărârea Curții de Apel, care a stabilit că a existat o legătură directă dintre acțiunile și inacțiunile medicilor de acolo și starea agravată de sănătate a fetiței. Instanța stabilise astfel că instituția medicală va plăti familiei aproape 25 de mii de euro, 188 mii de dolari, 79 mii de lei, 29 mii de ruble și 37 de roni drept prejudiciu materiale, dar și 500 mii de lei, prejudiciu moral.

Ambele părți însă au atac cu recurs. Familia Berari a fost nemulțumită, deoarece solicitase despăgubiri de două ori mai mari, având în vedere cheltuielile pe care le-au suportat pentru tratamentul copilului, proceduri și alimentație specială care nu putea fi găsită în Republica Moldova. CSJ însă a respins amebele recursuri, ceea ce înseamnă că hotărârea Curții de Apel rămâne în vigoare.

Mama fetiței a declarat pentru portalul de știri Sănătate INFO că tot ce și-a dorit a fost ca instituția medicală să-și recunoască greșeala. Responsabilii de la Medpark au comentat pentru aceeași sursă că se vor conforma deciziei instanței.

De altfel, dreptatea în acest caz este un termen relativ, întrucât copilul a decedat în noiembrie, anul trecut. Dosarul însă nu a fost recalificat, iar despăgubirile vizează doar complicațiile suferite de copil în urma travaliului greșit gestionat, însă nu și decesul, ca și consecință.