Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media desfășoară consultări publice a proiectului de modificare a Codului educației. Modificările legislative au fost discutate cu reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și de învățământ profesional tehnic. De asemenea, au fost organizate consultări publice la care au participat și membri ai Federației Sindicale a Educației și Științei din R.Moldova.

Proiectul de modificare a Codului educației a fost votat în prima lectură în plenul Parlamentului. Una dintre modificările propuse de autori prevede că perioada în care tinerii specialiști angajați în sistemul educațional vor beneficia de facilități din partea statului va fi extinsă de la trei la cinci ani. De asemenea, se va majora și valoarea indemnizațiilor pe care le vor primi tinerii specialiști.

Proiectul mai prevede că tinerii specialiști angajați în instituțiile publice de învățământ din mediul rural și din centrele raionale vor beneficia, pe o perioadă de cinci ani, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică. Inițiativa legislativă mai conține prevederi care vizează învățământul general, învățământul profesional tehnic, precum și învățământul superior.

Participanții au expus propuneri pe marginea proiectului de lege, care urmează să fie examinate de către autorii documentului.

De menționat că, săptămâna trecută, prevederile proiectului de lege au fost consultate cu mai mulți conducători ai instituțiilor de învățământ liceal din municipiul Chișinău, elevi și membri ai societății civile.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a organizat cinci runde de consultări publice a proiectului de modificare a Codului educației.