Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile. Hotărârea a fost susținută de 58 de deputați.

Potrivit autorităților, evoluția evenimentelor generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei nu a suferit schimbări esențiale în ultima perioadă – continuă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile și militare a țării vecine, cu pierderi umane și materiale semnificative, iar proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze inclusiv Republica Moldova.

Executivul atrage atenția asupra faptului că pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova se menține în continuare, în condițiile în care forțele armate ale Federației Ruse ar putea, așa cum au mai făcut anterior, să lanseze rachetele sau drone împotriva Ucrainei, iar apărarea acesteia ar putea provoca și daune colaterale, care să afecteze statul: „Nu sunt de neglijat nici informațiile din spațiul public ce vizează amenințările de extindere a spectrului de armament utilizat de Federația Rusă, prin recurgerea la arme neconvenționale”.

Autoritățile precizează că pe baza analizelor informațiilor disponibile, se constată că Republica Moldova este în continuare expusă amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, cum ar fi promovarea în spațiul informațional a falsurilor și manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie și separatism: „În acest context, trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale”.

Autoritățile din Republica Moldova au nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, ce pot conduce la gestionarea unor asemenea evoluții imprevizibile și la răspunsul prompt din partea autorităților naționale pentru fiecare astfel de situație ipotetică, inclusiv pentru a gestiona cu celeritate riscurile care pot să se concretizeze în orice moment”, menționează reprezentanții Guvernului.

De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, la data de 23 iunie - pentru încă 45 de zile, la 28 iulie - cu încă 60 de zile. La fel, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile la data de 6 octombrie 2022, 1 decembrie 2022, 2 februarie 2023 și 30 martie 2023.