Soluția lui Dodon pentru a tergiversa dosarul „Kuliok”. Socialistul vrea să blocheze activitatea CSJ
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, se opune hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii privind transferul temporar a șapte magistrați în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție. Fostul președinte a depus o cerere prealabilă care urmează să fie examinată în cadrul ședinței de azi a CSM.
Mai exact, Dodon a contestat hotărârea CSM din 2 mai, prin care s-a decis transferarea temporară pentru o perioadă de 6 luni, începând cu data de 10 mai, în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție a magistraților Aliona Donos (Judecătoria Bălți), Sergiu Daguța (Curtea de Apel Chișinău), Ion Malanciuc (Judecătoria Criuleni), Viorica Puica (Judecătoria Chișinău), Oxana Parfeni (Judecătoria Chișinău), Boris Talpă (Curtea de Apel Chișinău), Ghenadie Eremciuc (Judecătoria Bălți).
De menționat că, în contextul evaluării externe a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat anterior concurs public pentru suplinirea temporară prin transfer a 12 posturi vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Asta după ce marea majoritate a judecătorilor de la CSJ și-au dat demisiile din funcții. Magistrații erau indignați de condițiile impuse de autoritățile publice în procesele de pre-vetting și vetting.
Până la desfășurarea concursului, CSM a dispus transferarea temporară a unor judecători la CSJ pentru a nu bloca activitatea Curții.
În acest context, amintim că pe masa magistraților CSJ se află și dosarul penal, denumit generic „Kuliok”, în care este vizat Igor Dodon. Fostul președinte este învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Mai exact, lui Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii.
Suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și personal lui Vladimir Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare PDM - PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a portofoliilor ministerelor în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspundere penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care se aflau în gestionarea organelor de drept din Federația Rusă.