Procurorii, indignați de proiectul privind majorările salariale și acuză Guvernul de inechitate
Reprezentanții procurorilor sunt indignați de proiectul Guvernului care prevede majorări salariale pentru unii angajați din sectorul bugetar. Procurorii susțin că acest proiect nu este în corelare cu reforma în sectorul justiției și subestimează importanța rolului Procuraturii în realizarea actului de justiție și acuză Guvernul de inechitate, pentru faptul că a stabilit majorări salariale doar pentru unele categorii de angajați, în defavoarea altora.
„Remunerarea procurorilor în acord cu realitățile sociale și economice este o necesitate ținându-se cont de principiul separării puterilor în stat, de rolul procurorilor în realizarea actului justiției, de incompatibilitățile și restricțiile stabilite în lege pentru aceștia precum și în scopul asigurării unei independențe materiale a procurorilor, exigențe impuse și de actele și angajamentele internaționale privind independența justiției asumate de Republica Moldova. În susținerea celor invocate, subestimarea eforturilor angajaților sistemului procuraturii în coraport cu alți funcționari, care potrivit modificărilor propuse vor beneficia de majorarea remunerării, denotă o inechitate în respectarea protecției drepturilor sociale ale salariaților Procuraturii Republicii Moldova”, scriu reprezentanții procurorilor prin intermediul unei Declarații publice.
Acuzatorii de stat spun că remunerarea pentru șefii oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat și adjuncții lor va fi mai mare cu circa 5 400 lei față de salariul procurorului șef al procuraturii teritoriale. Oamenii de drept mai scriu că diferența salarială dintre cel al consultanților procurorilor și cel al consultanților din aparatele centrale ale ministerelor constituie 6 100 lei, iar cu referință la specialiștii din cadrul Procuraturii și cei din cadrul ministerelor, discrepanța este de 4 mii lei.
„Este și mai evidentă diferența dintre aceleași categorii de funcții ale șefilor de direcții, valoarea majorării salariilor pentru funcționarii ministerelor constituind suma de 10 mii lei”, mai susțin reprezentanții procurorilor.
În context, acuzatorii de stat cer condiții echitabile şi satisfăcătoare de muncă pentru salariații sistemului Procuraturii din R. Moldova, care, spun ei, sunt remunerați cu salarii mai mici decât salariații din alte sfere ale economiei.
Declarația publică a fost semnată de către: Asociația Procurorilor din Republica Moldova, Asociația Sindicală de Ramură a Angajaților Organelor Procuraturii Republicii Moldova și Asociația Procurorilor pentru Ordine și Dreptate.