Patrimoniul gastronomic al R.Moldova va fi promovat la Summit-ul CPE din 1 iunie. Liderii care se adună la eveniment vor servi bucate tradiționale moldovenești, pregătite după rețete reinterpretate. Anunțul a fost făcut în cadrul unei Conferințe de presă susținute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Meniul a fost testat de cei mai buni critici culinari, iar bucatele vor fi pregătite exclusiv din produse autohtone, pentru a scoate în evidență autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre”, a subliniat Daniel Vodă.

La aperitiv, oaspeții vor degusta tradiționalele sărmăluțe, cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură din vin din soi Saperavi, cu smântână afumată. Chiar dacă preparatul va fi servit într-o versiune reinterpretată, acesta își va păstra gustul autentic.

O altă gustare inclusă în meniu este „Roata norocului”, o tocăniță de vinete și roșii proaspete tăiate, presărate cu pudră de vin de soiuri „Rară neagră” și usturoi negru. 

Denumire mâncării vine de la Roata cu carul cu boi, expusă pe moșiile boierești și care este aducătoare de noroc, așa cum cunoaștem noi, cei din Moldova”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, s-a adus la cunoștință că oaspeții vor putea gusta și colțunași din dovleac murat, cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat. Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut, prelucrată după principii japoneze și garnisită cu brânză de burduf, dar și cu trufe negre.

Potrivit declarațiilor lui Daniel Vodă, un alt fel de mâncare servite de lideri, vor fi rulouri de cartofi umplute cu zacuscă făcută „ca la Bulboaca”, presărate cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.

Pentru felul principal bucătarii au ținut cont de preferințele alimentare ale oaspeților, de aceea pregătesc mâncăruri vegetariene cu pește sau carne. Oficialii vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc, cu frunze de varză, „Coloana infinitului” din morcov și  țelină, sos glazurat din struguri de soiul Saperavi, de asemenea sos de hribi cu ulei, ceapă verde cu un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean.

Vegetarienii vor mânca păstrăvi de fag în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea savura din deliciosul sturion în stil moldovenesc.

La desert, cei peste 50 de invitați de rang înalt vor savura din tradiționala Babă neagră cu înghețată din vin de soi Merlot alături de sos de vanilie, jeleu din suc de struguri și un ice wine din 2018.