În Republica Moldova se estimează că peste șase mii de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de tutun. Potrivit ultimului studiu național, realizat în 2021, trei din zece adulți (18 – 69 ani) sau aproape 30% fumează activ, inclusiv 52% bărbați și 7,7% femei, acești indici fiind în creștere, îndeosebi printre persoanele tinere, atât bărbați, cât și femei. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale fără tutun, care este marcată pe 31 mai, transmite IPN.

Potrivit ANSP, în Republica Moldova terenurile pentru cultivarea tutunului au fost reduse semnificativ începând cu anii 90 ai secolului trecut și în prezent culturile de tutun ocupă circa 300 de hectare. „Cu regret, de menționat că se dorește „revitalizarea” ramurii de cultivare a tutunului, despre aceasta s-a discutat recent în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu reprezentanții de ramură. Potrivit producătorilor și procesatorilor de tutun, țara noastră ar putea crește volumele de producere ca să sporească exportul, considerând că producerea tutunului ar fi o ramură strategică și de perspectivă pentru economia națională”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției.

Specialiștii în sănătate publică precizează că tutunul, începând cu procesele de cultivare, producere și finalizând cu consumul oricărui tip de produs ce conține tutun – prezintă o povară umană și economică substanțială, fiind asociat cu un risc crescut pentru bolile cardiovasculare, respiratorii, cancer, diabet, hipertensiune arterială și multe altele. Ucigând anual peste 8 milioane de oameni pe an în întreaga lume, dintre care 1,2 milioane de decese sunt cauzate de expunerea la fumul de tutun.

„Cultivarea tutunului afectează sănătatea fermierilor și a familiilor lor. Aproximativ 1 din 4 fermieri de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (otrăvire cu nicotină). Boala este cauzată de nicotina absorbită prin piele din manipularea cu frunzelor de tutun. De asemenea, fermierii de tutun sunt expuși zilnic prafului de tutun și altor pesticide chimice. Un fermier de tutun care plantează, cultivă și recoltează tutun poate absorbi nicotină echivalentă cu 50 de țigări pe zi, ceea ce crește riscul afecțiunilor pulmonare și altor riscuri pentru sănătate”, se mai arată în comunicat.