Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, îndeamnă medicii din diasporă să revină în R.Moldova angajându-se la instituțiile medicale din țară. Nemerenco a specificat într-o postare publică pe Facebook că în acest sens a fost modificat și Regulamentul de activitate a instituțiilor medico-sanitare publice, prin includerea prevederii ca unul din membrii Consiliului de Administrație să fie medic din diasporă.

Pentru medicii moldoveni stabiliți în străinătate care vor să revină în R.Moldova, Ala Nemerenco a precizat că procedura este una simplă. Medicul poate alege spitalul în care dorește să își continue activitatea și va depune cererea și CV-ul la Ministerul Sănătății.

Pentru medicii noștri plecați prin lume, care activează, și-au construit o carieră, și-au făcut un bun nume în sistemele de sănătate ale altor țări - avem nevoie de dumneavoastră și aici, în spitalele noastre de acasă, - unele mai mici, pitulite sub copaci bătrâni, altele mai mari, cu lifturi scârțîite și etaje multe sub soare, în care se tratează părinții, rudele, prietenii, colegii de școală, vecinii noștri și ai dumneavoastră”, a scris ministra Sănătății.

Potrivit Federației Sindicale „Sănătatea”, R.Moldova duce lipsă de aproape 1.000 de medici și peste 1.000 de asistenți medicali. Criza de medici a crescut în ultimii trei ani de la 672 specialiști lipsă în anul 2020, la 946 de locuri libere în anul 2022.

Cea mai mare necesitate de cadre medicale calificate se atestă în spitalele raionale. Sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști, potrivit datelor oferite pentru Radio Moldova de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

În R.Moldova sunt 71 de spitale publice, inclusiv 35 spitale raionale.