Un nou sistem informațional de management energetic al clădirilor publice. Victor Parlicov: „Cu acest proiect vom reduce facturile”
Până la sfârșitul anului Republica Moldova va avea un sistem informațional de management energetic al clădirilor publice. Acest lucru va fi posibil cu suportul oferit de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, acum în baza de date sunt 4.500 de clădiri publice cu suprafața mai mare 400 de metri pătrați, dar aceste date se actualizează. Sistemul dezvoltat de Green City Lab va include atât date despre administratori, beneficiari ai clădirilor publice, cât și despre consumul de energie din ultimii trei ani în vederea îmbunătățirii performanței energetice. În cazul a 300 de clădiri publice urmează să fie realizat și un audit energetic.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că astfel vor fi economisiți banii pentru facturile la energie.
„Ne propunem ca prin astfel de proiecte de eficiență energetică, a subvențiilor acordate să reducem facturile”, afirmă ministrul.
În context, oficialul a mulțumit ambasadorului Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, Fred Duijn, pentru suportul acordat la realizarea primului sistem informațional al clădirilor publice în ceea ce privește consumul de energie. De asemenea, ministrul a spus că această bază de date va ajuta la prioritizarea anumitor proiecte de eficiență energetică în sectorul public.
„Obiectivul nostru imediat este să demarăm proiectele de eficiență energetică, atât în sectorul public, cât și în cel rezidențial. În cazul clădirilor publice ne dorim ca banii economisiți urmare a eficientizării consumului de energie să fie reinvestiți în alte obiective. Iată de ce acest sistem informațional ne va ajuta să avem un tablou de ansamblu”, a declarat ministrul Victor Parlicov.
Oficialul a remarcat de asemenea contribuția Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în derularea proiectului „Primele rândunele”, implementat de Centrul analitic Expert-Grup, prin care au fost realizate audite energetice în cazul a 10 blocuri de locuit, iar în cazul unuia dintre ele urmează să fie cofinanțată îmbunătățirea infrastructurii pentru un consum mai eficient de energie.
Totodată, Victor Parlicov a mulțumit Olandei că a ajutat Republicii Moldova în momente cruciale pe durata crizei energetice, oferind sprijin politic, expertiză și asistență financiară focusată pe diversificarea surselor de aprovizionare de energie și sporirea securității energetice. De exemplu, în octombrie 2021, primele achiziții de gaze de pe piața internațională, Republica Moldova le-a realizat cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos.
Alte subiecte abordate Ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu ambasadorul olandez Fred Duijn au fost potențialul de energie regenerabilă al țării și integrarea acesteia în rețea, precum și despre agenda de tranziție verde.