Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Codul Fiscal și în legea cu privire la tariful vamal. Scopul modificărilor este aplicarea uniformă a TVA la medicamente. Autorul inițiativei, deputatul PAS Dan Perciun susține că aplicarea TVA de 8% pentru medicamente, indiferent de poziția tarifară, va contribui la stabilizarea și micșorarea prețurilor la medicamente și produse farmaceutice, vândute cu amănuntul.
 
Perciun a menționat că, uneori, două entități interpretează diferit același produs. Astfel, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale califică preparatul Linkus ca fiind medicament, pentru care TVA este de 8%, iar Serviciul Vamal – ca supliment alimentar, fiindu-i atribuit alt cod vamal, pentru care TVA constituie 20%.
Totodată, dorim să scoatem agenții economici din această ecuație pentru că în prezent sunt nevoiți să comporte riscuri și cheltuieli majore”, a subliniat Dan Perciun. 
În prezent, există o inechitate privind aplicarea TVA la medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat (fiind calificate drept medicamente) și la cele care nu sunt înregistrate în Nomenclatorul de stat, însă sunt autorizate pentru import de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
 
Prin urmare, se atestă multiple cazuri de recalificare neîntemeiată de către Serviciul Vamal a poziției tarifare pentru unele medicamente, fiind aplicată TVA de 20% și nu de 8%.

Un alt obiectiv urmărit prin promovarea proiectului de lege este asigurarea accesului pe piața farmaceutică a mai multor medicamente, dispărute în ultimii ani din farmaciile din Republica Moldova.

Prin eliminarea barierelor,  agenții economici importatori de medicamente și produse farmaceutice vor putea efectua procedura de devamare și punere pe piață a medicamentelor în termeni mai restrânși.