Recomandările ANSA în perioada caniculară pentru consumatori și operatorii din domeniul alimentar
În legătură cu vreme caniculară, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor și operatorilor din domeniul alimentar să evite situațiile în care pot fi achiziționate produse neconforme ce pot pune în pericol sănătatea. De asemenea, inspectorii recomandă verificarea senzoriale a produselor alimentare și consultarea informației de pe etichetă.
ANSA atenționează consumatorii să procure produsele alimentare din unități comerciale autorizate, să respecte integritatea ambalajelor și să fie antrenați la igiena personalului care deservește, condițiile sanitare de comercializare a alimentelor.
După procurare, produsele urmează a fi păstrate conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalaj: temperatura de păstrare, umiditatea.
Produsele din carne, pește și legumele trebuie amplasate în locuri separate. ANSA recomandă evitarea interacţiunii dintre materia primă şi produsul finit.
„În cazul constatării unor nereguli depuneți reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunile Teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md”, îndeamnă ANSA.
ANSA precizează că informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, instrucţiuni de utilizare.
Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat Cod galben de caniculă în întreaga țară.