Ministrul Educației, întrevedere cu cei peste 100 de profesori care vor fi implicați în predarea cursurilor de limbă română pentru alolingvi
În predarea cursurilor de limbă română pentru alolingvi vor fi implicați peste 100 de profesori. Aceștia participă la un curs de perfecționare a didacticii predării - „Perspective curriculare și abordări didactice ale învățării limbii române de persoanele adulte, reprezentanți ai minorităților naționale”, care se desfășoară în perioada 26 iunie – 1 iulie, sub îndrumarea a șase mentori.
În legătură cu aceasta, cadrele didactice au avut o întrevedere cu ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, informează Ministerul Educației și Cercetării.
Anatolie Topală a subliniat importanța majoră a implementării cu succes a Programului național privind învățarea limbii române, care reprezintă un mijloc de coeziune socială.
„Cunoașterea bună a limbii române le va oferi reprezentanților minorităților naționale mai multe oportunități de angajare, o mai bună integrare în societate”, a spus ministrul.
La programul național privind învățarea limbii române s-au înscris peste 8900 de persoane.
„Cele mai multe cereri – peste 3500 au fost depuse în municipiul Chișinău. Alți circa 1400 de candidați sunt din UTA Găgăuzia, circa 670 – din municipiul Bălți și circa 620 – din Taraclia”, precizează reprezentanții MEC.
La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.
Programul național privind învățarea limbii române a fost aprobat de Guvern și se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025.