Doi agenți FSB, acuzați de spionaj. Dosarul, trimis în instanța de judecată
Serviciul de Informații și Securitate, în comun cu procurorii PCCOCS, au expediat în instanța de judecată un dosar penal pentru trădare de patrie și spionaj în privința unui grup de persoane. Este vorba de doi agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Potrivit șefului SIS, Alexandru Musteață, începând cu anul 2020, doi cetățeni ruși, Iurii G. și Vadim I., au fost antrenați în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității R.Moldova și a cetățenilor săi.
Ce doi, sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni ai R.Moldova, astfel construind o rețea de agentură.
„Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice ale R.Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, spre menținerea dependenței față de Rusia, cei doi au realizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, a declarat Musteață în cadrul unui briefing de presă.
Directorul SIS a precizat că în cei doi ani în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, cei doi au coletat date și informații cu caracter social-politic, în specioal despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor politici, au organizat proiecte informaționale tenebre.
După 24 februarie 2022, a adăugat Musteață, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării actelor violente. În proces a fost documentată și crearea canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către R.Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive, contra intereselor și securității statului.
„Unul dintre agenții recrutați de Iurii G. și Vadim I. avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic proiectelor comandate și finanțate de către FSB,dar și de a recruta alți cetățeni ai R.Moldova. Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferuri prin intermediul criptovalutei, dar și prin sistemul Hawala, cu implicarea unor case de schimb valutar”, a precizat șeful SIS.
Alexandru Musteață a menționat că, doar pe parcursul anului 2021, prin aceste canale tenebre din Federația Rusă în R.Moldova au fost transferate circa 500 mii de dolari – bani utilizați în activitățile ilegale menționate anterior.
Persoana recurtată de cei doi ruși este cetățean al R.Moldova și se află, la moment, în arest. Aceasta este acuzată de trădare de patrie și riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 20 de ani.
Deschide și: SURSE // Cine sunt agenții FSB, deconspirați de SIS și cu cine au lucrat în Republica Moldova