Primarul orașului Orhei, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de pușcărie. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații Judecătoriei Chișinău.

Este aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și 6 luni. Se stabilește executarea pedepsei cu închisoare aplicată lui Ilan Șor în penitenciar de tip semi-închis. Pedeapsa se aplică din momentul rămânerii definitive a prezentei sentințe. Se înlocuiește măsura preventivă arest la domiciliu cu eliberarea provizorie sub control judiciar până la devenirea sentinței definitive și eliberarea imediată de sub strajă din sala de judecată cu condiția că nu este arestat legal în alte cauze penale”, a anunțat judecătorul Andrei Niculcea.

Primarul de Orhei are următoarele restricții:
- Să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova, decât în condiția stabilită de instanță;
- Să comunice instanței orice schimbare de domiciliu;
- Să se prezinte în instanță de fiecare dată când este citat;
- Să nu săvârșească acțiuni ce ar împiedica aflarea adevărului în dosarul penal.

Ilan Șor a părăsit ședința de judecată până la pronunțarea hotărârii judecătorești.

Procurorii au declarat că pledează pentru o pedeapsă mai aspră și vor ataca decizia primei instanțe la Curtea de Apel.

Considerăm hotărârea ca fiind neîntemeiată dat fiind faptul că pe parcursul urmăririi penale cât și cercetării judecătorești au fost acumulate suficiente probe care atestă vinovăția lui Ilan Șor în comiterea infracțiunilor incriminate. Mă refer la escrocherie și cauzarea prejudiciului prin abuz de încredere și înșelăciune”, a declarat procurorul Andrei Băieșu.

Apărarea lui Șor a declarat că va ataca hotărârea la Curtea de Apel.

Domnul Ilan Șor consideră că dosarul este unul motivat politic. Astăzi a fost transmis un mesaj foarte dur pentru toți cei care doresc să scoată în evidență diferite infracțiuni penale prin prezentarea unor autodenunțuri. Urmează să fie verificate garanțiile statului pentru toate persoanele care vin cu autodenunțuri, deoarece nu sunt clare circumstanțele în care o persoană ce urmează să se bucure de protecția statului a ajuns să fie condamnată, chiar dacă i-au fost promise anumite garanții. Noi vom contesta această sentință după ce vom face cunoștință cu toate motivele. Sperăm că cei de la Curtea de Apel vor asculta argumentele părții apărării și vom avea șansă la un proces echitabil. Cel mai probabil că vom depune o cerere introductivă la CEDO în legătură cu detenția ilegală și prelungirea nemotivată a arestului”, a declarat avocatul Iulian Balan.

Colegul său, Denis Ulanov a precizat că Banca de Economii nu a avut de suferit pierderea a 5 miliarde de lei cum s-a vehiculat anterior, ci doar 2,6 miliarde lei, iar beneficiarul real al acestor bani ar fi Veaceslav Platon.

Amintim că procurorul anticorupție Andrei Băieșu a cerut ieri, 19 ani, de pușcărie pentru Ilan Șor cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții în cadrul instituțiilor financiare pe un termen de cinci ani.

----Vicepreședintele Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat că atât ea, cât și colegii de partid vor continua să-l sprijine pe Ilan Șor și nu exclude organizarea acțiunilor de protest.

Ilan Șor este învinuit că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.