Apa potabilă din România ajunge în raionul Ungheni. Au fost inaugurate lucrările la primul punct de subtraversare a râului Prut
România va furniza apă potabilă consumatorilor din R.Moldova. La Măcărești, raionul Ungheni, au fost inaugurate lucrările la primul punct de subtraversare a râului Prut. Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „România-Republica Moldova: Interconectarea sistemelor de aprovizionare cu apa potabilă”. La eveniment au participat ministra Mediului a R.Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor al României, Mircea Fechet, precum și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Apa care va fi furnizată consumatorilor din Măcărești provine din râurile Siret, Moldova și Prut. Ea se acumulează în lacul de tratare Iași, unde pe parcursul a două luni are loc un proces de sedimentare, iar după tratarea corespunzătoare a apei, aceasta este furnizată consumatorilor. Grădinița din sat și peste 350 de gospodării vor avea acces la apă potabilă, livrată de compania ApăVital Iași.
„Cooperarea cu colegii din România are ca scop furnizarea cetățenilor Republicii Moldova a unor servicii mult mai calitative. Proiectul de la Măcărești este un start bun. Ministerului Mediului al Republicii Moldova este recunoscător Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România și este deschis proiectelor bilaterale”, a menționat, Iordanca-Rodica Iordanov, ministra mediului al Republicii Moldova.
„Proiectul de la Măcărești este un bun exemplu de colaborare între cele două țări surori, în care nu doar declarăm că suntem frați, cât de mult ne apreciem reciproc, că vorbim aceiași limbă, dar sper cât mai repede să putem să bem aceiași apă – pe care am gustat-o”, a menționat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor al României.
În acest an la Chișinău va avea loc o întrevedere a celor doi miniștri, în cadrul căreia vor fi discutate toate restanțele în ceea ce privește relația bilaterală în materie de Mediu, a mai specificat oficialul român.
Acordul între guvernul României și guvernul R.Moldova privind construirea unor apeducte, prevede amplasarea a patru dintre acestea între localitățile:
• Măcărești (România)- Măcărești(R.Moldova)- subtraversare râul Prut;
• Sculeni(România)-Sculeni(R.Moldova)- traversare pe podul rutier;
• Sectorul Localității Tabăra, România- subtraversare Râul Prut;
• Ungheni (România)-Ungheni (Republica Moldova) traversare cu mai multe apeducte pe noul pod rutier. Atât pentru apă potabilă cât și pentru canalizare și apă pentru irigații.
„Acest proiect va face posibil ca, în anii următori, între 180.000-250.000 de cetățeni ale raioanelor din Valea Prutului, din Republica Moldova să beneficieze de apă potabilă de calitate. Mă bucur foarte mult că am ajuns cu apeductul astăzi, aici, la Măcărești, în Republica Moldova și putem bea apă potabilă adusă de Apavital din România”, a afirmat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în perioada următoare, va fi inaugurat un al doilea punct de subtraversare care va uni Sculeni (MD) cu Sculeni (RO). În paralel, în cadrul unui proiect de dezvoltare regională va fi construit apeductul de interconexiune a râului Prut - s. Măcărești cu 13 localități din Nisporeni și Ungheni.
În total, proiecte de infrastructură privind furnizarea de apă potabilă din România, consumatorilor din R. Moldova, sunt implementate în cinci raioane: Glodeni, Fălești, Ungheni, Nisporeni și Hîncești.