Republica Moldova va adera la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, adoptată la Paris la 25 noiembrie 2019. Un poriect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței de azi a Guvernului.

Mai exact, tratatul facilitează recunoașterea studiilor și mobilitatea academică și profesională, promovează calitatea învățământului superior, utilizarea eficientă a resurselor educaționale și umane și, totodată, își propune să contribuie la consolidarea cooperării internaționale în domeniul recunoașterii calificărilor la nivelul învățământului superior. 

În cadrul ședinței Executivului, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a menționat că  tratatul va contribui la sporirea mobilității academice și la internaționalizarea universităților din Republica Moldova, domeniu care este prioritar pentru Ministerul Educației și Cercetării.

Convenția globală susține obiectivele Republicii Moldova în domeniul internaționalizării învățământului superior și va permite universităților să se dezvolte, să implementeze inovații, să asigure încrederea în calificările naționale și să sporească calitatea sistemului național de învățământ superior”, a spus ministrul. 

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 13 octombrie 2022 Decretul pentru aprobarea semnării Convenției globale privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, ceea ce înseamnă acceptarea de către Republica Moldova a textului Convenției. 

Convenția a fost ratificată până în prezent de 22 țări, între care Estonia, Franța, Islanda, Japonia, Lituania, România, Slovacia, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Documentul reprezintă primul tratat de anvergură globală al Națiunilor Unite în domeniul învățământului superior.