Atenție! Escrocii continuă să țintească persoane vârstnice. Poliția vine cu recomandări de protecție
Poliția atenționează asupra faptului că, în ultima perioadă, se atestă un nou fenomen de fraudă, iar ținta sunt persoanele în etate.
În context, oamenii legii îndeamnă repetat cetățenii să nu divulge date cu caracter personal oamenilor necunoscuți.
Cum funcționează schema infracțională
Precum afirmă oamenii legii, escrocii merg la domiciliul victimei, sub o falsă identitate şi, prin abuz de încredere fac rost de datele cu caracter persoanal ale victimei, copia buletinului de identitate precum şi semnătura persoanei vizate.
„Ulterior, datele obținute sunt folosite de către escroci pentru a manipula victima prin apel telefonic, prezentându-se drept reprezentant al securității băncii al cărui client este persoana în cauză. Astfel, sub pretextul unei false tentative de fraudare a cardului, infractorii obțin acces la contul de card, de unde ulterior extrag mijloacele băneşti disponibile”, avertizează Poliția.
Pentru a evita cazurile descrise mai sus, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:
- Nu oferiți nimănui copia sau poza buletinului de identitate şi nu semnați nici un act al cărui conţinut nu vă este clar;
- Nu divulgați nimănui informațiile personale sau detalii despre cardul bancar (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe spatele cardului, etc.) ca răspuns la e-mailuri, mesaje SMS (chiar dacă acestea, aparent, provin din numele băncii), pe paginile de site-uri web, care nu sunt concepute pentru a efectua plăți pentru bunuri şi servicii sau prin telefon;
- Nu uitați că pentru orice transfer de bani, recompense, bonusuri, etc. pe cardul dvs. bancar persoana care va face un astfel de transfer are nevoie doar de numărul cardului!
Totodată, oamenii legii susțin că escrocii ar putea cere, pentru efectuarea transferului, ridicarea câștigului, a recompensei etc., codul PIN al cardului, data expirării, codul acestuia CVV/CVC.
„În asemenea cazuri trebuie să vă alarmați şi să fiți atenți că aceștia ar putea fi infractori”, susțin oamenii legii.
Cetățenii sunt îndemnați să verifice, în cazul în care sunt sunați de cineva care se dă drept angajat al băncii, dacă această persoană activează la banca respectivă prin efectuarea unui apel telefonic la bancă sau să informeze imediat Poliția.