Cea de-a 31-a aniversare de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova. Roman Botezat: Este logic să aparținem de Patriarhia Română
Astăzi este marcată cea de-a 31-a aniversare de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul R. Moldova. Precum comunică Parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni, Roman Botezat, Mitropolia Basarabiei a fost reactivată ca mitropolie autonomă sub oblăduirea Patriarhiei Române și în comuniune frățească cu Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„La 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială constituită la Chișinău a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei care a existat în acest teritoriu din 1925. Adunarea Eparhială a hotărât în numele clerului și credincioșilor din Basarabia revenirea la canonicitate a Mitropoliei Basarabiei și trimiterea la București a unei delegații alcătuită din clerici și mireni pentru a adresa Sf.Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rugămintea ca Mitropolia Basarabiei să revină la canonicitate și să reia activitatea sub jurisdicția canonică a Sf.Sinod al Bisericii strămoșești a neamului românesc”, a scris Roma Botezat într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În continuare, precum precizează preotul, la 19 septembrie 1992, Sf.Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, acordând binecuvântarea de reactivare a Mitropoliei Basarabiei și printr-un act Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă și de stil vechi, făcând parte din trupul Bisericii Ortodoxe Române cu reședința la Chișinău.
De asemenea, preotul reamintește că, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire (2018), la Bălți și la Cahul au fost trimiși doi episcopi - Ps.Antonie Telembici și Ps.Veniamin Goreanu. Cei doi episcopi au sosit în R. Moldova în conformitate cu decizia Sf.Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și din inițiativa Preafericitului Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Conform canonului 34 apostolic, fiecare neam trebuie să aibă episcopul său și să aparțină de patriarhia neamului său, în cazul nostru logic este să aparținem de Patriarhia Română, deoarece vorbim limba română și facem parte din neamul românesc”, a remarcat Roman Botezat.