Rectorul Academiei de Studii Economice de la București, Nicolae Istudor, susține că universitățile, atât cele din România, cât și cele din Republica Moldova, nu se pot dezvolta fără să se țină cont de  procesul de internaționalizare. „Trebuie să creștem numărul de parteneriate, și nu numai cantitativ, ci și calitativ”, a declarat rectorul în podcastul Băncii Naționale a Moldovei „Dă sens banilor”, transmite IPN.

Nicolae Istudor a menționat că nu vede o diferență prea mare între cadrele didactice din România și cadrele didactice din universitățile din Europa din punct de vedere al pregătirii teoretice. Foarte mulți colegi de-ai lor tineri au stagii de pregătire de 3, de 6, de 9 luni, de un an în universitățile din străinătate. Vin cu experiența universităților bune din Europa și o implementează foarte bine în Academia de Studii Economice.

„Avem o problemă și trebuie să o recunoaștem. Și asta o solicită și studenții noștri la fiecare întâlnire pe care o avem noi cu studenții, și noi avem cel puțin două întâlniri semestriale, ei spun: domnule, am vrea să punem accentul mai mult pe studiul de caz și aici cred că suntem un pic în urma universităților din Europa. Și ceea ce vă spuneam un pic mai devreme, la acest proces trebuie să participe și reprezentanții din mediul economico-social. Adică, internship-urile pe care le organizăm împreună trebuie să fie organizate cu o monitorizare foarte, foarte clară și riguroasă atât din partea universității, cât și din partea mediului economico-social”, a spus rectorul ASE București.

În opinia sa, și universitățile din Republica Moldova ar trebui să facă același lucru. „Ceea ce aprobăm în fiecare semestru, aprobăm cadre didactice invitate din străinătate. Lista ceea este din ce în ce mai mare. Legea noastră românească a prevăzut ceva foarte, foarte bun pentru noi, ordinatorii de credit, ca să putem să invităm un profesor din străinătate nu mai mergem acum cu achiziții de bilete și așa mai departe. Prevede că putem aloca o sumă forfetară, adică îl plătesc pe profesorul din Germania, să spunem, cu o sumă forfetară. Va fi mulțumit și încheiem contractul cu dânsul, vine și ține o parte sau un curs integral într-o perioadă de timp pe care o alegem împreună și acoperim numărul de ore prevăzute în planul de învățământ”, susține Nicolae Istudor.

Potrivit lui, între ASE București și Academia de Studii Economice din Moldova nu sunt diferențe majore. „Și să știți că eu vă spun această informație pornit de la acel program de dublă diplomă din cadrul Facultății de relații internaționale. Studenții din Republica Moldova sunt la fel de buni ca și studenții noștri, nu vedem o diferență majoră. Sigur că am putea să spunem că, poate, noi suntem un pic mai înainte atât cu procesul de internaționalizare, cât și cu procesul de îmbunătățire a relațiilor cu mediul economico-social. Aici poate că mai e de lucrat în învățământul economic din Moldova și nu numai în învățământul economic”, a mai spus Nicolae Istudor.