Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, constituită din 39 de organizații obștești, face apel la instituțiile statului, organele electorale și concurenții electorali să depună eforturi pentru ca perioada electorală, inclusiv campania electorală să aibă loc într-o manieră corectă, fără încălcări. Ca urmare, alegerea cetățeanului să fie reflectată corect în noile administrații locale. Într-un apel public, CALC punctează un șir de abateri de la prevederile noului Cod Electoral și a cadrului normativ ajustat. La fel, constată unele manifestări îngrijorătoare de abuz exprimate prin desemnarea sau anunțarea candidaților înainte de termenul legal, precum și activități de promovare a potențialilor candidați înainte de startul oficial al campaniei, transmite IPN.

Odată cu începerea perioadei electorale, CALC a constatat un șir de abateri de la prevederile noului Cod Electoral sau a cadrului normativ ajustat, precum și unele manifestări îngrijorătoare de abuz. Printre acestea se numără utilizarea resurselor financiare de proveniență îndoielnică pentru promovarea unor potențiali concurenți electorali sau candidați care ar avea legătură cu formațiunea declarată neconstituțională. La fel, utilizarea ilicită a resurselor administrative prin efectuarea cheltuielilor din bugetul public în scopul promovării imaginii potențialilor concurenți electorali.

Printre încălcările constatate se numără și dezinformarea opiniei publice de către unele instituții media privind eforturile autorităților de neadmitere a utilizării resurselor administrative. S-a constatat și comunicarea improprie de către Guvern, în locul Comisiei Electorale Centrale, a unor măsuri pentru asigurarea condițiilor corespunzătoare bunei desfășurări a scrutinului local din 5 noiembrie.

În context, Coaliția îndeamnă organele electorale, partidele politice, potențialii concurenți electorali și alți actori relevanți să respecte prevederile Codului Electoral și ale legislației conexe în procesul de organizare a alegerilor din 5 noiembrie. Să se informeze în privința prevederilor noi ale legislației electorale și celei conexe din surse competente și credibile, precum și să contribuie la organizarea unui scrutin liber, egal și incluziv pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Este indicat să nu fie folosite în materialele campaniei electorale apeluri și imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare. De asemenea, să nu fie admis discursul de ură și instigare la discriminare împotriva diferitelor grupuri sociale. „Să evite utilizarea resurselor administrative în procesul de promovare a candidaților sau concurenților electorali. Formațiunile politice să asigure sistemul de cotă dublă (cota de reprezentare de 40% și prevederi de plasament) pe lista candidaților sau candidatelor la funcțiile elective. Instituțiile mass-media să asigure respectarea principiilor de echitate, echilibru și imparțialitate în reflectarea alegerilor pentru toți concurenții electorali, în conformitate cu legislația în vigoare. Să utilizeze un limbaj respectuos în raport cu contracandidații și oponenții lor politici”, mai recomandă CALC.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 39 organizații obștești din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia.