Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control de stat în instanță, prevenind astfel pierderi nejustificate de timp și bani. Prevederea se conține într-un proiect de lege privind modificarea unor acte normative în domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Acesta a fost prezentat de viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării într-o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrului, una din cele mai invocate probleme de către antreprenori ține, într-un fel sau altul, de controalele de stat, modul în care acestea sunt efectuate, comportamentul inspectorilor și riscurile de corupție care planează. Conform modificărilor propuse, se adaugă sancțiuni pentru abuzuri din partea inspectorilor și se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control, se face o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori și se introduc „planuri de gestionare a situațiilor de criză” pentru a ghida controalele în situații extraordinare.

Proiectul prevede și unificarea planurilor de control anuale, ținând cont de diferite tipuri de agenți economici și riscuri. Se revizuiesc condițiile pentru control inopinat și se includ temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici de rea-credință, care se eschivează intenționat de la controale. În caz de încălcări evidente ale procedurii, controlul poate fi oprit din oficiu pentru a economisi timp și resurse.

Se oferă posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator, se extinde aplicabilitatea legii și la controlul asupra persoanelor care nu sunt agenți economici. Totodată, se aduc concretizări în lege privind faptul că organul de control poate să inițieze procedura de constatare a contravenției în modul și temeiurile prevăzute de Codul Contravențional, oferind totodată o delimitare mai clară între procesul-verbal de control și cel contravențional.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, proiectul vine să contribuie la un control mai eficient și mai clar inclusiv pentru organele de control, ca acestea să-și facă lucrul transparent, să fie adaptat realităților și realizat în baza factorilor de risc. Urmează ca proiectul să fie publicat pe platforma particip.gov.md pentru consultări publice, după care va fi îndreptat spre aprobare Cabinetului de miniștri, ca ulterior să fie votat în Parlament.