Astăzi are loc echinocțiul de toamnă: ziua este egală cu noaptea și soarele traversează ecuatorul trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică. Fenomenul indică venirea toamnei astronomice, iar după această zi zilele vor deveni tot mai scurte ca noaptea, transmite IPN.

Echinocțiul reprezintă fenomenul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe pământ. Asta înseamnă că în această zi timpul în care soarele este deasupra orizontului este aproximativ egal cu timpul în care soarele este sub orizont.

Echinocțiul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de locația pământului în jurul soarelui. După echinocțiul de toamnă, zilele devin mai scurte ca nopțile în medie cu 4 minute, iar asta durează până la solstițiul de iarna, în jurul datei de 22 decembrie.

Potrivit tradițiilor populare, dacă în această zi este cald și uscat, la fel va fi și restul toamnei și iarna va veni târziu. Dacă dimineața de 23 septembrie este ploioasă, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soarele la amiază înseamnă un an bun. Se obișnuiește ca în ziua echinocțiului de toamnă să se bată nucile și să se scuture merele şi gutuile. Este bine ca tot azi gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.