Detalii din dosarul finanțării ilegale a partidelor: Noua metodă prin care banii trimiși de Șor ajungeau în R.Moldova
După ce a rămas fără Aeroportul Internațional Chișinău și posibilitatea de a trimite nestingherit la Moscova tineri care să revină în R.Moldova cu câte 7-8 mii dolari, bani primiți de la serviciile speciale ruse, Ilan Șor și gruparea criminală condusă de acesta au găsit o nouă modalitate de a finanța partidele politice din R.Moldova cu scopul de a destabiliza situația. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul organelor procuraturii, în cadrul examinării cauzei penale pornite pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, s-a depistat că Ilan Șor și exponenții acestuia utilizează platforma PYYPL - un portofel digital multi-valută care permite oamenilor din întreaga lume să-și folosească banii online în siguranță.
Câte partide finanțează rușii prin Șor și Plahotniuc?
Săptămâna trecută, oamenii legii au anunțat despre desfășurarea unei ample operațiuni privind curmarea finanțării ilegale a partidelor politice din R.Moldova, soldate cu reținerea deputaților transfugi Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, precum și candidatului la funcția de primar al capitalei, Mihail Bagas. În urma acelei operațiuni, întreaga societate a aflat că Șor aloca bani pentru finanțarea nu doar a „Renaștere” și „Șansă”, considerate formațiuni satelite ale fostului Partid „ȘOR”, dar și altor forțe politice, inclusiv de orientare proeuropeană, precum Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE Moldova), condusă de Arina Spătaru, sau a unor candidați din partea altor partide fără știrea acestor formațiuni.
Recent, activistul civic pentru funcția de primar al Chișinăului, Mihail Bagas, a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Conform materialelor din dosar, confirmate inclusiv de Arina Spătaru, anume Bagas era persoana responsabilă de gestiunea financiară pentru ALDE și alți candidați. Cu câteva zile în urmă, LOC, formațiunea din partea căreia candida Mihail Bagas, i-au retras sprijinul politic, menționând că nu a știut nimic de racordarea acestuia la Șor.
Deschide și: Candidatul la funcția de primar al capitalei, Mihai Bagas, plasat în izolator pentru 30 de zile
De asemenea, sursele Deschide.MD indică asupra faptului că sunt și o serie de candidați independenți, care primesc suport financiar din partea lui Șor. Scopul urmărit este trecerea ulterioară a acestora la o formațiune susținută de oligarhul fugar.
Aceste procese sunt extrem de complicate și costisitoare, iar public apare doar imaginea lui Ilan Șor. Amplitudinea fenomenului, oamenii și resursele alocate, indică asupra implicării în aceste procese și a lui Vlad Plahotniuc. Recent, sediul de lux al fostului Partid Democrat, amplasat pe strada Armenească din capitală, a fost transmis în gestiunea partidului „Șansă”. Jurnaliștii au scris anterior despre persoanele care apar acolo, ședințe, instruiri și conferințe de presă ale liderului partidului, jurnalistului Alexei Lungu. Sediul se află sub sechestru și nu poate fi înstrăinat, dar acesta poate fi dat în folosință sau închiriat.
Deschide și: FOTO // ”ȘANSA” lui Șor s-a mutat în sediul lui Plahotniuc. Un nou partid clonă al oligarhilor fugari
De asemenea, grupul media a lui Plahotniuc, GMG, la care anterior a activat și Alexei Lungu, brusc a revenit la viață și atrage jurnaliști cu salarii foarte mari și promisiuni de revenire în forță.
De unde are Șor bani?
Pe parcursul ultimului an, instituțiile de drept au informat despre realizarea mai multor operațiuni, în urma cărora au fost ridicate sume de bani în numerar, dedicate pentru organizare de proteste sau, mai recent, pentru finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. În cadrul unor audieri parlamentare, Procuratura Generală a menționat că în cadrul dosarului penal privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” s-a documentat transmiterea sumei de peste 10 milioane euro. Săptămâna trecută, când procurorul general interimar, Ion Munteanu, a mers la Parlament pentru a cere ridicarea imunității parlamentare a deputaților Nesterovschi și Lozovan, deputații au aflat că suma reală cheltuită de gruparea lui Șor, pe parcursul ultimului an, ar fi de peste 25 milioane euro. Ilan Șor, politician condamnat și care se ascunde în Israel, a confirmat public, în repetate rânduri că aceștia sunt banii lui, obținuți din afacerile sale.
Totuși, dispune Ilan Șor de asemenea sume de bani?
Activitatea de business a lui Șor, conform datelor publice, se baza pe câteva domenii: aeronautic (Avia Invest și Air Moldova, Aerofood), bancar (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank), duty free (DFM), asigurări (Klasika Asigurări) și servicii pază (Thor Security Group, anterior Klasika Security). Pe durata ultimilor 7 ani, majoritatea din aceste companii au intrat în faliment sau au devenit foarte puțin profitabile.
De exemplu, Avia Invest nu mai controlează Aeroportul Internațional Chișinău și nu mai are venit, iar Air Moldova a intrat în insolvență. Totodată, regimul Duty Free în R.Moldova a fost scos, respectiv profitabilitatea companiei a scăzut, iar contractele de arendă în AIC sunt pe ultima sută de metri. Companiile din sectorul bancar au falimentat, ba mai mult, au adus și o condamnare pentru Ilan Șor. Alte companii precum grupul Klasika, au disparut de mult timp de pe arena de business a Republicii Moldova. Respectiv, de unde Șor are zeci de milioane de euro pentru a finanțe mai multe proiecte politice, proteste, corupția în justiție, zeci de avocați și presa afiliată?
Răspunsul la astfel de întrebări poate fi faptul că aceste fonduri ar fi, de fapt, de la oligarhi ruși. Anterior, presa a mai scris că serviciile speciale ale Rusiei folosesc oligarhi ruși pentru a crea canale de finanțare pentru proiectele lor politice din R.Moldova. De exemplu, Igor Ceaika a fost folosit pentru a-l finanța pe Igor Dodon și PSRM. Acum, mulți oligarhi ruși au probleme în jurisdicții occidentale, dar folosesc cu succes Turcia sau Dubai pentru a curăța fondurile pe care le direcționează în alte regiuni. Amintim că, recent, Serviciul Vamal a confiscat la aeroport 1900 de carduri bancare preplătite emise de către o companie din Dubai și aduse în țară în mod clandestin prin Istanbul.
Una din modalitățile de a introduce banii în R.Moldova, folosită de gruparea lui Șor este utilizarea platformei PYYPL – o soluție de ultimă generație, care oferă servicii financiare și plăți digitale fără a avea nevoie de un cont bancar sau un card de credit fizic. Utilizarea acestei platforme a fost documentată de către SIS, CNA și PA în dosarul în care sunt vizați deputații Nesterovschi și Lozovan. Conform surselor apropiate anchetei, banii care ajungeau la cei doi parlamentari veneau din Federația Rusă și au fost convertiți prin diferite scheme infracționale pentru a ocoli interdicțiile aplicate de către UE din cauza războiului din Ucraina.
Schema utilizată de gruparea lui Șor nu a fost posibilă fără implicarea factorilor de decizie de la Moscova. Mai exact, la sfârșitul lunii septembrie 2022, Grupul rus Qiwi a procurat un pachet de circa 9,9% de acțiuni în cadrul Advanced Digital Applications Holdingb LTD – compania mamă a PYYPL LTD. Conform acestei tranzacții, grupul Qiwi are un loc asigurat în Consiliul de administrație al Advanced Digital Applications Holdingb LTD. Totodată, el a obținut gratuit opțiunea de a-și majora pachetul de acțiuni în viitor cu până la 26%, până la sfârșitul lunii aprilie 2024.
Astfel, utilizând platforma serviciilor speciale ruse și a oligarhilor afiliați Kremlinului, Ilan Șor reușește cu succes să introducă bani la Chișinău pentru a finanța ilegal diverse proiecte politice.