Începând de luni, 2 octombrie, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) efectuează programarea tuturor pacienților oncologici la servicii medicale de înaltă performanță (SIP). Decizia a fost luată pentru a facilita accesul la SIP al tuturor pacienților oncologici, inclusiv al celor luați la evidență, și a reduce timpul de așteptare la aceste servicii.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAM, responsabilii din Institutul Oncologic si medicii oncologi din raioane /medici responsabili de oncologie vor prezenta zilnic, prin e-mail, în adresa CNAM formularele de trimitere a pacienților pentru serviciile medicale de înaltă performanță.

„Pentru persoanele cărora le-au fost depistate pentru prima dată maladii oncologice, la momentul prescrierii serviciului vor fi menționate în mod obligatoriu informații privind diagnosticul și necesitatea determinării gradului de răspândire al procesului tumoral, urgența programării, conform cel puțin unuia dintre următoarele criterii: diagnosticul oncologic confirmat citologic/histologic; diagnosticul oncologic sugestiv clinico-imagistic; tumori toraco-abdominale, tumori ale regiunii capului/gâtului, tumori ale organelor bazinului mic și alte localizări, pentru determinarea gradului de răspândire a procesului, până la inițierea tratamentului”, se menționează în comunicat.

La prescrierea SIP pentru pacientul oncologic luat deja la evidență trebuie să fie întrunit cel puțin unul din următoarele criterii de eligibilitate: 1) diagnosticul oncologic și stabilirea indicației pentru încadrare în tratament specific oncologic în caz de suspiciune la progresarea clinică și paraclinică a procesului tumoral, boala metastatică, tumori avansate loco-regionale, tumoră reziduală, reluarea de evoluție a procesului tumoral, recidivă a procesului tumoral, reapariția bolii după o perioadă de remisiune completă fiind obligatorie definirea localizării leziunilor noi apărute, definirea localizării leziunilor noi apărute); 2) evaluarea de etapă a dinamicii procesului tumoral după tratament specific (chirurgical, chimio-radioterapic).

CNAM va verifica conformitatea prescripțiilor medicale prezentate și va programa serviciile medicale de înaltă performanță prin intermediul SIRSM, ținând cont de disponibilitatea sloturilor generate de către prestatorii de SIP.

De asemenea, CNAM va informa pacienții despre data și ora programării pentru investigația indicată și va întocmi raportul săptămânal privind programarea pacientului oncologic din lista prescripțiilor prezentate de Institutul Oncologic și medicii oncologi din raioane/ medici responsabili de oncologie.

Programarea de către CNAM a pacientului oncologic prin intermediul SIRSM va fi efectuată în regim pilot în perioada octombrie–decembrie 2023.