Adunarea Generală a Baroului Chișinău își exprimă îngrijorarea în legătură cu degradarea situației ce ține de aplicarea excesivă de către instanțele judecătorești a măsurilor preventive excepționale sub formă de arest și arest la domiciliu. În acest sens, majoritatea absolută a avocaților Baroului Chișinău a decis să înainteze un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău, ca să fie revizuită această practică în sensul diminuării aplicării măsurilor excepționale. În caz contrar, avocații vor organiza o grevă generală, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Baroului Chișinău, Republica Moldova și-a asumat obligația de a garanta și respecta inviolabilitatea libertății individuale și siguranței persoanei odată cu semnarea Convenției europene a drepturilor omului. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis multiple hotărâri împotriva Republicii Moldova în care au fost găsite violări ale dreptului la libertate și la siguranță din cauza aplicării de către instanțele naționale a măsurii preventive sub formă de arest sau arest la domiciliu.

În pofida obligațiilor convenționale, constituționale și legale ce revin instanțelor de judecată, avocații Baroului Chișinău constată faptul că judecătorii Curții de Apel Chișinău, care au menirea să verifice legalitatea aplicării măsurilor preventive excepționale sub formă de arest sau arest la domiciliu, pe de o parte sistemic resping recursurile avocaților, iar pe de cealaltă parte, sistemic admit recursurile procurorilor împotriva încheierilor judecătorilor de instrucție. În aceste condiții se creează impresia că în astfel de procese rolul avocatului se reduce la simpla prezență pentru a crea aparența unui proces echitabil. Or, instituția avocaturii este unul din pilonii de bază fără de care nu este posibilă asigurarea respectării drepturilor fundamentale.

În aceste condiții, avocații Baroului Chișinău au înaintat un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău prin care solicită: renunțarea la practica respingerii sistemice a recursurilor declarate împotriva aplicării arestării preventive sau arestului la domiciliu și admiterii sistemice a recursurilor procurorilor împotriva măsurilor non-privative de libertate, redarea caracterului excepțional al măsurilor preventive (arestarea și arestul la domiciliu) și restabilirea caracterului echitabil al procedurilor de examinare a recursurilor împotriva măsurilor preventive aplicate sau neaplicate.

Avocații Baroului Chișinău au cerut admiterea solicitărilor enumerate mai sus în termen de 15 zile. În caz contrar, și-au rezervat dreptul la declanșarea unei greve generale a avocaților Baroului Chișinău, manifestată prin refuzul de a participa la examinarea aplicării măsurilor preventive sub formă de arest și de arest la domiciliu.