Deputații calmează cetățenii din Diasporă: Polițele medicale NU sunt obligatorii pentru cei, care nu locuiesc în țară mai mult de 1 an
Parlamentul vine să calmeze spiritele din Diasporă, după ce mai multă lume plecată peste hotare au primit înștiințări, precum că ar fi obligați să procure polițe de asigurare medicală. Oamenii scriau pe rețelele de socializare că au primit asemenea mesaje de la CNAM, care îi avertiza că în cazul neachitării unor asemenea polițe ar urma să primească penalități.
În acest sens, președintele Comisiei parlamentare de economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat despre faptul că în acest caz s-ar fi strecurat o eroare.
„Situația e următoarea. CNAM trimite în fiecare an notificări diferitor categorii de persoane, care trebuie să plătească contribuția de asigurări medicale în sumă fixă, anunțându-i că beneficiază de reduceri. Anul acesta, deoarece au apărut mai multe sisteme digitale, CNAM deja poate accesa baza de date digitală a Cadastrului și a obținut acces la informația despre proprietarii de pământ, trimițându-le aceste notificări. Însă sistemele digitale existente nu au cum să diferențieze dacă proprietarul terenului agricol este în țară sau e plecat peste hotare, astfel au primit toți scrisori și s-a creat această confuzie”, a explicat Radu Marian.
În această situație, deputatul informează că persoanele din Diasporă, care nu sunt rezidente pe teritoriul R. Moldova (adică cei care stau mai puțin de 183 de zile în țară timp de un an), care nu sunt întreprinzători prin terenurile lor agricole, gospodării țărănești sau altă formă de activitate de întreprinzător (conform legii 1592/2022) – acele persoane NU sunt obligate să cumpere polița de asigurare medicală.
„Oricum, conștientizăm că aceste scrisori au generat nedumerire și nemulțumire. De aceea, de comun acord cu Ministerul Sănătății, CNAM și un grup de deputați PAS, am decis să modificăm legea astfel încât proprietarii de terenuri agricole să NU mai primească scrisori, anunțuri, notificări referitor la plata poliței de asigurare medicală sau la plata anumitor amenzi. Respectiv, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent dacă sunt în diasporă sau NU, nu vor mai fi incluși în categoriile de persoane fizice neangajate, plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual”, a mai menționat deputatul.
În același timp, deținătorii de terenuri agricole, care au cumpărat deja polița de asigurare la preț redus, parlamentarul le spune că au făcut un lucru extrem de benefic. Pentru că pot beneficia de servicii medicale acoperite, sau pentru că această contribuție va veni în suportul părinților, bunicilor care utilizează serviciile sistemului de asigurări medicale - servicii care sunt mult mai scumpe decât contribuția fiecăruia.
„Evident că nu toți cetățenii noștri accesează serviciile medicale și astfel banii merg sa acopere costurile intervențiilor medicale costisitoare, în special a pacienților aflați în stare critică. Acești 1000 lei plătiți pot ajuta la salvarea vieții altcuiva în Moldova”, mai spune Radu Marian.