Investigație NordNews // Episcopul Marchel, călugăr, tată și bunic cu averi impresionante
Într-un stat creștin ortodox precum este R. Moldova, preotul și călugărul sunt păstorii enoriașilor, cei care reprezintă un exemplu și un reper pentru comunitate, conducându-se nu doar de litera Bibliei, ci și de normele moralității. Ca să devii călugăr, trebuie să dai trei jurăminte, cel al castității, cel al sărăciei și cel al ascultării. Episcopul de Bălți și de Fălești Marchel, care e monah, ar fi încălcat cel puțin două dintre ele, arată o investigație marca NordNews, care demonstrează că fața bisericească ar avea un fiu dintr-o relație neoficială. Mai mult, episcopul Marchel s-ar face vinovat și de încălcarea jurământului sărăciei, având o avere impresionantă, pe care a împărțit-o și cu băiatul său. De menționat că arhiereul Marchel a devenit și bunic.
Jurământul castității
În cadrul Bisericii, castitatea este văzută ca un jurământ sacru, un angajament profund de renunțare la plăcerile trupești pentru a sluji cu toată ființa Domnului. Conform canoanelor bisericești, ”fecioria este un jurământ împotriva desfrânării, care urmărește să aducă firea umană la liniște și nepătimire”.
Acum 30 de ani, episcopul Marchel, pe atunci secretar-vicar la Bălţi, ar fi încălcat acest jurământ. Episcopul a avut o relație interzisă cu Tatiana Tîșchevici, în urma căreia s-a născut, pe 22 iulie 1994, fiul lor Roman Tîșchevici. Băiatul a fost crescut de tatăl vitreg Iurie, de la care a preluat numele de familie.
Pentru a înțelege mai bine detaliile relației dintre episcopul Marchel Mihăescu și Tatiana Tîșchevici, reporterii NordNews au plecat la Șoldănești, locul de baștină al lui Roman Tîșchevici, unde câțiva vecini au menționat că ar fi auzit despre legătura lor și că Roman este rodul acestei relații.
„-Îl recunoașteți pe tânărul din această fotografie?
-Da, este Roman. În prezent, se află la Bălți.
-Și persoana aceasta din fotografie, o cunoașteți?
-Da, o cunosc. Este Episcopul Marchel.
-Știați că el este tatăl lui Roman?
-Da, am auzit discuții pe acest subiect, dar nu l-am văzut niciodată pe aici”, a declarat o vecină care spune că de ani buni îi cunoaște atât pe Tatiana Tîșchevici, cât și pe fiul ei Roman.
Casa din Șoldănești în care a copilărit și crescut Roman Tîșchevici
Sângele apă nu se face
Deși nu a recunoscut niciodată în public că are un fecior, episcopul Marchel a avut întotdeauna grijă de Roman. În copilărie, acesta îl lua cu el la slujbe și, când se îmbolnăvea, îl ducea la medici.
Cu susținerea tatălui său, Roman Tîșchevici a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, lucrând ulterior la penitenciar, în departamentul juridic al Primăriei Bălți și, mai recent, ca inspector vamal la Biroul Vamal Nord, în departamentul de analiză a riscurilor.
Deși relația dintre Roman și tatăl său Marchel este învăluită în mister, cei doi au fost văzuți împreună la diverse evenimente religioase. De exemplu, pe 22 iunie, cei doi au participat împreună la Prăznuirea Fericitei Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, unde Roman îi purta tatălui său cufărul cu straie și podoabe bisericești. La acest eveniment Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Sfânta Mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Abordat de reporterii NordNews, episcopul Marchel a refuzat să clarifice statutul relației sale cu Roman Tîșchevici.
”NordNews: Domnule Marchel ce vă leagă pe dumneavoastră de Roman Tîșchevici, este fiul dumneavoastră?
Episcopul Marchel: Sunteți homosexual?”
Legătura de rudenie dintre episcopul Marchel și Roman Tîșchevici sunt confirmate și de asemănarea fizică. Dacă punem una lângă alta fotografia din tinerețe a lui Marchel, pe când acesta își făcea serviciul militar în armata sovietică, și cea a lui Roman putem vedea asemănarea izbitoare dintre cei doi.
Jurământul sărăciei
Jurământul sărăciei reprezintă renunțarea totală la bogățiile materiale. Sfintele scripturi spun: ”Cel ce se desprinde cu sufletul de acestea, chiar dacă deține avere, nu va fi captivat de ea și nu-și va pierde cumpătul dacă ar pierde-o.”
Episcopul Marchel, după 35 de ani de slujire, pare să fi uitat de jurământul dat. În prezent, locuiește într-o casă impunătoare de 316 metri pătrați, vopsită în nuanțe de galben, pe strada Decebal din Bălți, pentru că Arhiereul este de zodie leu. Imobilul cu două nivele, supravegheat nu doar de ochiul Domnului, dar și de un sistem de supraveghere video, este înregistrat pe numele fiului său neoficial, Roman Tîșchevici. Cel puțin asta indică declarațiile lui de avere și interese personale din ultimii opt ani și extrasul cadastral. Acest imobil și altele au fost înregistrate pe numele tânărului inspector vamal cu condiția întreținerii pe viață a episcopului.
Declarația de avere și interese personale a lui Roman Tîșchevici , 2023
Extras cadastral
Pe lângă casă, fața bisericească și fiul său au pus mâna și pe alte loturi de teren din jurul gospodăriei lui Marchel, pentru că vameșul a mai lucrat și la primărie. Cei doi au întâmpinat dificultăți legale, cum ar fi o solicitare respinsă de Judecătoria Bălți în mai 2021 pentru înregistrarea unei proprietăți. Totuși, o decizie ulterioară din iunie 2021 le-a recunoscut drepturile de posesiune. Iarăși un indiciu unde numele celor doi figurează într-un act oficial.
Hotărârea instanței de judecată
Declarația de avere și interese personale a lui R. Tîșchevici din 2021
Slujitorul Domnului are și o ”trăsură” cu câteva sute de cai putere, un Mercedes GL Class 350, anul fabricației 2015, pe care a transmis-o, de asemenea, în folosință fiului său anul trecut. Valoarea bijuteriei pe patru roți se ridică, conform aceleiași declarații depuse la Autoritatea Națională de Integritate, la aproape 800.000 de lei.
Declarația de avere și interese personale din 2023
Adesea, episcopul Marchel poate fi observat conducând acest vehicul prin Bălți sau atunci când se deplasează la slujbele de la Catedrala „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.
Anterior, Marchel se plimba cu un alt Mercedes, de model E-Class, fabricat în 2014. Ulterior, și acest automobil a fost transmis în posesia lui Roman Tîșchevici. Mașina a fost observată în primăvara anului curent în fața biroului Vamal Nord, unde activează în prezent fiul lui Marchel. Pâna la trecerea în posesia vameșului, numărul de înmatriculare a Mercedesului a fost TQD934, în prezent acesta este GXM227.
În timpul documentării acestui reportaj, NordNews a aflat că episcopul Marchel i-a interzis fiului său să mai folosească Mercedesul, pentru a nu provoca suspiciuni. În luna iunie, vehiculul a fost transferat pe numele unui alt proprietar. Acum, Roman Tîșchevici se deplasează cu un microbuz Hunday, pe care l-a vândut în 2023 pentru suma de 490 de mii de lei șoferului episcopului.
Reporterii NordNews au încercat să afle de la Roman Tîșchevici de ce episcopul Marchel a scris toate aceste bunuri pe numele lui.
”NordNews: De ce episcopul Marchel a scris casa dumisale pe numele dumneavoastră?
Roman Tîșchevici: Dumneavoastră sunteți un organ de control ca să răspund la întrebări?
NordNews: Și de ce îi permiteți domnului Marchel să se plimbe cu automobilul înregistrat pe numele dumneavoastră?
Roman Tîșchevici: Care ar fi motivul ca să vă răspund?
NordNews: Și cum comentați dvs proveniența banilor?
Roman Tîșchevici: Hai dă-mi voie să ies.
NordNews: De unde aveți dumneavoastră bani ca să cumpărați casa de pe strada Sfântul Nicolae?
Roman Tîșchevici: Ce?
NordNews: De unde ați luat bani de Mercedes GL 350?
NordNews: Domnule Tîșchevici, ce vă leagă pe dumneavoastră de episcopul Marchel?
Roman Tîșchevici: Băieți, sunt la muncă, nu am când să răspund.”
Dar din dar se face rai
Episcopul Marchel a avut grijă ca și fiul său să trăiască în bunăstare. Astfel, Roman Tîșchevici a devenit proprietarul unei case în centrul orașului Bălți, situată pe strada ”Sfântul Nicolae”. Proprietatea cu suprafața de peste 79 de metri pătrați, cumpărată în 2019, a avut nevoie de renovări majore, pe care Roman le-a finalizat într-un timp record. Costul achiziției a fost de 173 mii de lei, o sumă considerabilă pentru un tânăr de 25 de ani, care abia la sfârșitul acelui an s-a angajat la Primăria municipiului Bălți în departamentul juridic, după 2 ani de muncă la penitenciare.
La data de 29.03.2022, Roman Tîșchevici și-a donat casa printr-un ”Contract de donație a bunului imobil” mamei sale Tatiana Tîșchevici. Documentul stipulează constituirea dreptului de uz și abitație viageră pentru donatar și scutirea de raport.
Acesta este un tip de contract prin care o parte (donatorul) transferă voluntar dreptul de proprietate asupra unui bun către o altă parte (donatarul) fără a primi ceva în schimb.
Detaliile specifice menționate în contract includ:
- Dreptul de uz și abitație viageră: Aceasta înseamnă că, deși Tatiana Tîșchevici devine proprietara casei, Roman Tîșchevici (sau o altă persoană specificată) are dreptul să locuiască în casa respectivă pe toată durata vieții sale. Dreptul de uz permite utilizarea bunului (locuirea în cază), iar abitația viageră se referă la durata pe care acest drept este valabil – pe viață.
- Scutirea de raport: Această clauză se referă la faptul că donația nu trebuie raportată sau inclusă în masa succesorală la decesul donatorului. Practic, în cazul decesului lui Roman Tîșchevici, casa donată nu va fi considerată parte a moștenirii care se împarte între eventualii moștenitori legali. Aceasta asigură că Tatiana Tîșchevici poate rămâne proprietara casei fără a fi contestată de alți moștenitori potențiali.
Veniturile, cheltuielile și achizițiile lui Romana Tîșchevici (2016-2023):
Aceste tranzacții ridică întrebări privind sursa fondurilor lui Roman Tîșchevici, în special cum a reușit să finanțeze achiziții majore într-un timp atât de scurt. De asemenea, apar speculații legate de rolul episcopului Marchel în facilitarea acestor achiziții, mai ales că multe dintre bunurile lui Roman au fost trecute pe numele altor persoane apropiate în 2021, fiind păstrate doar autovehiculele și contul bancar.
În 2020, un an electoral, tânărul inspector vamal a reușit să vândă un apartament pentru aproape 500 de mii de lei, să cumpere un automobil marca Hyundai în valoare de jumătate de milion de lei și să facă un depozit bancar de aceeași sumă, având un venit înregistrat din salarii de doar 20 de mii de lei.
Mobilă veche în casă nouă
Nici Roman Tîșchevici, nici episcopul Marchel, nu sunt foarte activi pe rețelele de socializare. Această lipsă a fost compensată de Marcelina Plămădeală, soția lui Roman, care, prin postările sale pe TikTok, Facebook și Instagram, oferă și mai multe detalii despre relația dintre episcop și fiul său.
Marcelina Plămădeală soția lui Roman Tîșchevici și nora episcopului Marchel
Acum nouă ani, ProTV a difuzat un reportaj bazat pe o investigație realizată de Ziarul de Gardă. Subiectul reportajului era casa de milioane de lei pe care Marchel o trecuse pe numele lui Roman. Atunci, reporterii ProTV au făcut un tur al casei episcopului și l-au întrebat pe Marchel despre relația sa cu Roman, însă acesta a răspuns: ”Sunt unele taine care nu pot fi date în vileag.”
Materialul video filmat atunci de postul de televiziune, combinat cu postările soției lui Roman Tîșchevici pe rețelele de socializare, ne ajută acum să prezentăm noi dovezi despre grija episcopului Marchel pentru fiul său. De exemplu, cum mobila din casa episcopului a ajuns în casa familiei Tîșchevici. În 2022, funcționarul vamal a înregistrat această proprietate pe numele mamei sale, probabil pentru a evita atenția inspectorilor de integritate.
Analizând materialul celor de la ProTV din 2015, observăm că în casa episcopului era instalat un ceas cu pendul de tip dulap. Același ceas îl vedem în postările Marcelinei din casa familiei Tîșchevici.
Marcelina a fost și mai insistentă în a etala mobilierul dăruit de Marchel tinerei familii. Femeia a publicat un dialog în care vorbește despre dezvoltarea afacerilor pe social media, dar atenția jurnaliștilor a fost atrasă de canapeaua pe care s-au filmat imaginile. Este exact aceeași canapea din sufrageria episcopului de acum nouă ani.
După faptă și răsplată
Canoanele bisericești tratează încălcările celibatului de către clerici, inclusiv episcopii, foarte serios. În cazul unui episcop care este și călugăr și care încalcă jurământul de castitate având un copil, situația este considerată o abatere gravă de la regulile și promisiunile făcute la hirotonie și la călugărie. Iată cum sunt tratate astfel de situații în cadrul Bisericii Ortodoxe:
- În Biserica Ortodoxă, episcopii sunt de obicei monahi și sunt obligați să trăiască în celibat. Dacă un episcop încalcă această regulă, este supus unui proces canonic.
- Procesul canonic se desfășoară sub egida Sinodului Bisericii respective sau a unei comisii special desemnate care investighează acuzațiile.
- Dacă episcopul este găsit vinovat, poate fi suspendat sau depus din funcție, iar în cazuri extreme poate fi excomunicat sau trecut la mireni.