În cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice” au fost valorificate 39.084 de vouchere, fapt ce a permis înlocuirea becurilor și aparatelor electrocasnice vechi cu echipamente noi și eficiente energetic. Implementarea programului, cu un buget estimat de 5,8 milioane de dolari SUA (aproximativ 5,34 milioane euro), a fost posibilă datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană prin programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD.

„Am fost plăcut surprinsă să aflu despre voucherele pentru becuri LED și electrocasnice. Frigiderul nostru vechi era foarte ineficient. Cu ajutorul voucherului de 12.000 de lei, am achiziționat un frigider nou, iar programul a acoperit 80% din cost. Acum avem un frigider eficient și am putut recicla echipamentul vechi”, a relatat Tatiana Leonti, o beneficiară din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

În total, programul a permis achiziția a 7.246 de electrocasnice mari, inclusiv 3.819 frigidere, 3.391 mașini de spălat și 36 aragaze electrice. De asemenea, au fost cumpărate 303.336 becuri LED.

„Aceste vouchere ne ajută foarte mult să reînnoim echipamentele electrocasnice vechi”, a spus Mariana Mariț din Chișinău.

Programul a dus și la reciclarea a 7.246 de echipamente vechi, contribuind astfel la protejarea mediului.

Am schimbat lămpile în toată casa și am observat o reducere semnificativă a facturii la electricitate. Economia s-a simțit imediat, iar costurile s-au redus cu aproape 50%.”, a menționat Vadim Filimon, din Căușeni.

Conform estimărilor, înlocuirea becurilor incandescente cu LED poate aduce economii anuale de aproximativ 1.618 lei pentru o familie. După încheierea programului pilot, inițiativa va fi preluată de Centrul Național pentru Energie Durabilă și continuată pe platforma ecovoucher.md.