Rusia justifică politicile antiumane provocate de regimul stalinist, inclusiv foametea organizată din RSS Moldovenească în 1946-47, care a fost un adevărat genocid al românilor basarabeni și altor băștinași, genocid promovat conștient de Kremlin. Declarația a fost făcută de istoricul Anatol Petrencu pentru Deschide.MD, ca reacție la o nouă tiradă a fostului președinte rus Dmitri Medvedev la adresa autorităților de la Chișinău.

De data aceasta, Medvedev, cunoscut pentru ieșirile sale deplasate și declarațiile fără noimă, l-a vizat pe președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, care a anunțat anterior că legislativul pregătește o declarație prin care să declare foametea organizată de după Al Doilea Război Mondial drept genocid. Potrivit fostului președinte rus, această intenție nu este altceva decât ”o batjocură la adresa istoriei și gândirii lucide” și amenință R. Moldova cu un război ca cel din Ucraina. Medvedev dă vina pentru acea foamete pe urmările celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și pe secetă.

Părea că, la proclamarea independenței, Federația Rusă s-a debarasat de trecutul criminal al statului sovietic, de stalinism, care a sacrificat milioane de oameni în URSS. Dar nu! Prin declarația făcută, Medvedev demonstrează că Rusia de astăzi justifică politicile antiumane promovate de PCUS și NKVD. Da, în 1946-1947 se mai simțeau urmele celui de-Al Doilea Război Mondial. Da, a fost și secetă în numita RSS Moldovenească. Dar Foametea de care a amintit președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost determinată de politica de rechiziționări forțate a produselor alimentare de la țăranii noștri” a punctat istoricul Petrencu.

Potrivit lui, politica de rechiziționări a produselor alimentare de la țăranii basarabeni a fost una conștientă, iar autoritățile RSSM și cele unionale știau prea bine despre foametea provocată de aceste măsuri, însă n-au întreprins nimic pentru a salva oamenii.
În așa condiții, populația RSSM a scăzut cu 200 000 de oameni. Da, domnule Medvedev, a fost un adevărat genocid al băștinașilor, românilor și altor basarabeni, genocid promovat conștient de Kremlin” a notat istoricul.
Anatol Petrencu a mai subliniat că anume Medvedev, și nu Grosu, este cel care se joacă cu istoria, mai ales că ”nici nu o cunoaște ca lumea”.
Seceta a fost în vara anului 1946, nu 1947 (cum afirma Medvedev, n.a.). Cei mai mulți oameni au murit de foame în februarie 1947. (De asemenea,) Medvedev scrie despre Operațiunea 1111 (efectuată de autoritățile române) de evacuare a oamenilor și bunurilor în primăvara și vara anului 1944, considerând în mod greșit că România le-a luat țăranilor basarabeni chiar și inventarul agricol. El habar nu are sau se face că nu știe de numitele SOVROMURI, care au jecmănit România, aliată cu statele Coaliției Antihitleriste, inclusiv cu URSS în perioada 1944-45, iar la Conferința de Pace de la Paris, URSS nu a făcut absolut nimic pentru ca învingătorii să recunoască contribuția României la victoria din 8-9 mai 1945” a conchis Anatol Petrencu.

În fiecare an, pe 20 aprilie, în R. Moldova sunt comemorate victimele foametei organizate de regimul stalinist în anii 1946-1947.

Potrivit istoricilor, în perioada decembrie 1946 - august 1947, adică în doar 9 luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Alți 400 de mii au fost afectați grav de malnutriţie, iar în anii următori mulți dintre ei și-au pierdut viața.