Guvernul va institui platforma pentru susținerea democrației participative e-Democrație
Executivul va institui o platformă electronică pentru ca societatea civilă să participe la discuții și dezbateri în comunicarea cu Guvernul. Platforma va fi denumită e-Democrație și vine în susținerea democrației participative.
Un proiect de Hotărâre în acest sens se află pe ordinea de zi a ședinței Guvernului preconizată pentru 7 august. Hotărârea a fost elaborată de către reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Platforma sus-menționată va fi deținută de Instituția Publică Agenția de Guvernare Electronică și își propune să implice cât mai mult cetățenii în procesul de luare a deciziilor prin crearea oportunităților de interacțiune dintre Guvern și comunitate
„Prin utilizarea instrumentelor electronice, cetățenii pot publica idei, pot participa la consultări și dezbateri publice și pot implementa proiecte comune într-un mod convenabil și accesibil. Autoritățile publice pot consulta cetățenii prin dezbateri online, consultări publice, sondaje etc. Această soluție va include instrumente precum: petiții electronice, sondaje și evaluări ale serviciilor publice și furnizorilor de servicii”, se menționează în nota de informare a proiectului.
Totodată, platforma pentru susținerea (e-Democrație) va fi integrată cu aplicația guvernamentală a serviciilor electronice EVO. Platforma e-Democrație va oferi cetățenilor următorul set de servicii digitale ușor de utilizat și convenabil:
- e-Petiție – serviciu digital care permite depunerea și prelucrarea: inițiativelor civice (petițiilor colective), petițiilor individuale;
- e-Feedback – serviciu digital care permite transmiterea și prelucrarea mesajelor de feedback, oferite de cetățeni și companii în legătură cu serviciile publice și procesele administrative;
- e-Survey – serviciu digital care permite desfășurarea consultărilor publice sub formă de anchete ca parte a procesului de luare a deciziilor.