Populația, îndeosebi părinții, sunt atenționați de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) despre pericolul provocat de rujeolă. Potrivit specialiștilor, rujeola este o infecție extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave.

Și deoarece nu exită un tratament specific împotriva rujeolei, cetățenii sunt îndemnați să se imunizeze prin vaccinare și să prevină cazurile de îmbolnăvire.

„În Republica Moldova, în perioada 1 ianuarie 2024 – 8 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import din: România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă. Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău – 62, și în raionul Sîngerei - 55. Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copiii nevaccinați”, ne informează ANSP prin intermediul unui comunicat.

Specialiștii ne mai spun cea mai joasă acoperire vaccinală persistă mai mult între membrii unor confesii religioase, unde există și riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare.

„Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili și la alte boli infecțioase”, ne explică medicii specialiști.

Potrivit lor, tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

„Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare”, ne îndeamnă cei de la ANSP.