USM găzduiește atelierul „Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului”
Universitatea de Stat din Moldova va găzdui workshop-ul organizat de Moldova Institut Leipzig (MIL), ce cuprinde subiectul „Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului” reprezentând o examinare critică și reflexivă a interpretării trecutului sovietic și a utilizării simbolurilor sovietice. Evenimentul se va desfășura în perioada 11-18 august.
La deschiderea evenimentului au participat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber, rectorul USM, Igor Șarov, Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, Vicepreședintele Moldova Institut Leipzig, Vasile Dumbravă, profesori și cadre didactice din Republica Moldova, Germania, Ucraina și Georgia.
Subiectul zilei de astăzi, 12 august, a fost „Cultura memoriei ca o cale către înțelegerea Europeană” formată din trei prelegeri:
Proiectul „Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului” oferă lectorilor și profesorilor din Republica Moldova, Ucraina și Georgia posibilitatea de a arunca o privire diferențiată asupra culturilor actuale de rememorare și reevaluare a trecutului pentru a permite și promova o viziune echilibrată asupra evenimentelor istorice. Proiectul e realizat de Moldova Institut Leipzig (MIL) în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova.
În urma acestui seminar, participanții vor compila o antologie intitulată „Monument toppling and symbol change in thecontroversy”, format din 12 articole de studiu privind controversele relevante din jurul schimbărilor în politica de comemorare folosind exemplul siturilor memoriale. Publicația va fi prezentată la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea din Cernăuți în decembrie 2024.