Serviciile farmaceutice în Republica Moldova se cer a fi îmbunătățite. Pentru aceasta Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul cu privire la Regulile de bună practică de farmacie (Good Pharmacy Practice – GPP).

Noile reguli urmăresc îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor oferite de farmaciile din R. Moldova. Documentul prevede implementarea Regulilor de bună practică de farmacie de către toate întreprinderile şi instituţiile farmaceutice din Republica Moldova.

„Acestea reprezintă o continuitate a Regulilor de bune practici de fabricație a medicamentelor de uz uman și celor de distribuție a medicamentelor de uz uman aplicabile întreprinderilor și unităților farmaceutice de producere și distribuție angro a medicamentelor.

Buna practică de farmacie răspunde nevoilor persoanei ce utilizează serviciile prestate de farmaciști cu aplicarea unei îngrijiri optime bazate pe dovezi”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Prezentele Reguli cuprind mai multe recomandări pentru unităţile farmaceutice, care vin să garanteze că serviciile furnizate de personal sunt corespunzătoare, eficiente şi orientate către pacienţi.

Regulile de GPP se aplică în principal următoarelor domenii: informarea pacientului; organizarea spaţiului şi dotarea farmaciei, personalul farmaciei, eliberarea medicamentelor pe baza prescripţiei medicale și a celorlalte medicamente şi produse de sănătate, încurajarea utilizării raţionale a medicamentelor și prepararea medicamentelor în farmacie.

Proiectul stabilește inclusiv termenul de demarare a procedurii de certificare a farmaciilor, termenul limită de realizare a certificării, modelul Certificatului privind conformitatea cu buna practică de farmacie, care va fi eliberat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), conform Regulamentului, aprobat de Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor AMDM, actualmente, pe teritoriul Republicii Moldova activează circa 1 604 farmacii comunitare, care asigură eliberarea medicamentelor, dispozitivelor medicale compensate, articolelor parafarmaceutice, etc, inclusiv valorificarea prescripțiilor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.