Două instituții, a căror activitate este dedicată persoanelor cu dizabilități, vor deveni beneficiari de subvenții. Este vorba despre Centrul de asamblare și reparație (mentenanță) a cărucioarelor din cadrul Asociației Obștești „Societatea Invalizilor din Republica Moldova”.

În acest sens, Guvernul a modificat astăzi articolul 36 din Legea nr. 60/2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Guvernul a subliniat importanța acestei inițiative în contextul angajamentului Republicii Moldova față de procesul de aderare la Uniunea Europeană și de aliniere la standardele europene, în special în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități.

Proiectul de lege are ca scop susținerea măsurilor de incluziune socială, facilitând accesul persoanelor cu dizabilități la cărucioare adaptate nevoilor lor. Centrul de asamblare și reparație se ocupă de: asamblarea, mentenanța și distribuirea anuală a aproximativ 1000 de scaune cu rotile pe întreg teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, Centrul oferă servicii de reparație în caz de defecțiuni, asigurând astfel continuitatea și calitatea sprijinului acordat persoanelor cu dizabilități.

„Modificările propuse se încadrează în Strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2021-2030), care urmărește asigurarea accesibilității și egalității pentru toți cetățenii.

Guvernul susține proiectul de lege, cu condiția ca prevederile acestuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025. Fondurile necesare pentru implementarea acestor măsuri, estimate la 500 000 de lei anual, au fost deja planificate în Cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM) pentru anii 2025-2027. Astfel, Guvernul își reafirmă angajamentul de a asigura drepturile și participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societate, fără discriminare”, se menționează într-un comunicat al Executivului.

Menționăm, că proiectul de lege a fost înaintat de Adrian Belîi, deputat și președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlament.