Ziua Limbii Române, sărbătoare marcată pe ambele maluri ale Prutului
Ziua Limbii Române, marcată anual pe data de 31 august, este sărbătorită atât în R. Moldova, cât și în România. Este sărbătoarea, care unește lingvistic și moral-spiritual cele două maluri de Prut.
Sărbătoarea își are originile în Republica Moldova din 1990. Și asta după ce a avut loc o Mișcare de Renaștere Națională, cu un val de inițiative civice și politice, care au promovat limba română și cultura națională. Pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat legile care consfințeau statutul de limbă de stat pentru limba română, recunoscând totodată alfabetul latin ca fiind cel oficial. Aceste schimbări au reprezentat o victorie simbolică importantă în lupta pentru reafirmarea identității românești în Republica Moldova.
Ulterior, Ziua Limbii Române a început a fi marcată și în România, din 2011, la data de 31 august.
Cu această ocazie, atât în R. Moldova, cât și în România au loc mai multe evenimente socio-culturale.
La Chișinău se va desfășura Marea Dictare Națională, iar președintele României întreprinde o vizită în R. Moldova, unde va fi primit de Maia Sandu. Președintele Iohannis va depune astăzi și un buchet de flori la monumentul bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
De asemenea, în mai multe localități din R. Moldova au loc concerte și cercuri literare dedicate acestei sărbători.
În programul evenimentelor amintim: 10:00-11:00 Depunere de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” și de pe la Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”; 16:00 -18:00 Activități creative pentru copii și adulți pe strada pietonală „Eugen Doga”; Spectacolul literar-muzical „Limba noastră - limbă sfântă”, strada pietonală „Eugen Doga”. În Ploiești se celebrează Ziua Limbii Române, ediția a XII-a, la Muzeul județean de Istorie și Arheologie Prahova, iar la Muzeul "Ion Luca Caragiale" va putea fi urmărită o expoziție temporară „Ceasuri cu inscripții în limba română”.
La Chișinău, după încheierea programului artistic dedicat Zilei Limbii Române, la ora 20:00, va avea loc o nouă proiecție de film în Parcul „Alunelul”, sectorul Buiucani al Capitalei.
La București, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), sâmbătă, de la ora 13:00, de Ziua Limbii Române, va exista dezbaterea "Dicționarul TEZAUR al limbii române" la care vor participa: Gheorghe Chivu (membru titular al Academiei Române) Rodica Zafiu (prof.univ.dr. membru coresponedent al Academiei Române, Cristian Moroianu (profesor universitar), Ioan Cristescu (prof.univ, directorul general al MNRL). Dicționarul limbii române se află permanent la sediul muzeului și poate fi consultat de vizitatori în timpul programului de lucru.
În Iași, la inițiativa și invitația Institutului de Filologie Română, "Alexandru Philippide" (IFRI), la Academia Militară, Filiala Iași, dar și Biblioteca Județeană „Gh Asachi” se vor organiza evenimente culturale în Grădina Botanică "Anastasie Fătu".
Ziua Limbii Române va fi celebrată și la Institutul Cultural Român din Madrid, Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Școala „Calitate” din Cracovia.
Va avea loc o întânirea între cursanții ICR Varșovia și cei ai Școlii „Calitate”, singura organizație privată din Polonia, care oferă un program permanent de cursuri de limba română, ca limbă străină, încă din anul 2008. Vor fi prezenți și studenți de la universitățile unde cursurile de limba română se desfășoară încă din 1957, precum Universitatea Jagiellonă (Cracovia).