În anul de studii 2024-2025, bibliotecile școlare vor fi completate cu 41 de titluri de manuale noi, cu un tiraj total de peste un milion de exemplare. Potrivit ministrului Dan Perciun, este un obiectiv realizat de către Ministerul Educației și Cercetării, care și-a propus în 2025 asigurarea în proporție de 100% a tuturor școlilor cu manuale noi.

MEC a lansat în 2024 o nouă achiziție de manuale școlare pentru 67 de titluri, dintre care 27 cu traduceri. Editurile au depus oferte pentru 46 dintre acestea. În urma evaluării și redactării, la etapa actuală au primit avizul „Bun de tipar” 39 de titluri, iar 2 titluri de manuale fiind în proces de aprobare. Alte 17 titluri de manuale noi sunt în proces de pregătire. Acestea urmează să fie evaluate și aprobate până la finele anului 2024, pentru a fi tipărite și a ajunge în școli în semestrul al II al anului de studii.

Manualele sunt editate și distribuite în școli în baza comenzilor de manuale, prezentate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului. În cazul insuficienței de manuale pentru unele titluri, organele locale de specialitate se pot adresa Fondului Special pentru Manuale pentru identificare de posibilități de redistribuire a stocurilor. 

Menționăm că toți elevii claselor I-IX din instituțiile de învățământ de toate tipurile, indiferent de forma de proprietate şi statutul lor juridic, se asigură cu manuale școlare în mod gratuit.

Totodată, elevii claselor X–XII, inclusiv elevii din sistemul de învățământ profesional tehnic în care se realizează și învățământul liceal, sunt asigurați cu manuale școlare prin metoda de închiriere a acestora. Plata de închiriere a manualelor se stabilește pentru fiecare titlu de manual drept cotă-parte din prețul manualului pentru anul respectiv, după cum urmează: primul an de utilizare (manual nou) – 28%; al doilea an de utilizare – 25%; al treilea an de utilizare – 20%; al patrulea an de utilizare – 15%; al cincilea an de utilizare – 12%.