Ministrul Justiției: Procesul de vetting decurge într-o dinamică pozitivă
Procesul de vetting decurge într-o dinamică pozitivă, spune ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Invitată în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, ministrul a menționat că necesitatea exercițiului de vetting a fost dictată, în primul rând, de neîncrederea cetățenilor în actul justiției.
Potrivit ministrei Justiției, procesul de vetting este în dinamică pozitivă.
„CSP este deplin funcțional cu membrii care au trecut prin exercițiul de evaluare extraordinară, CSM sunt nouă membri din 12, urmează, curând, Parlamentul să decidă asupra candidaților care au promovat exercițiul de evaluare extraordinară din rândul societății civile, dacă îi conformă în calitate de membru ai CSM. Avem cinci judecători numiți și care au fost evaluați prin acest exercițiu pentru CSJ, iar comisia II este în proces de evaluare a candidaților pentru Colegiile din cadrul CSM, iar comisia III pentru Colegiul din cadrul CSP. Din câte am urmărit și, inclusiv, pe paginile web a acestor comisii – dinamica promovării candidaților pentru colegii este una destul de bună, mai mult decât majoritatea trec acest exercițiu. Persoanele care nu au promovat au tot dreptul să conteste în instanța supremă și, respectiv, se examinează sub toate aspectele. Comisia III știm că a transmis chestionarele și este în proces de colectare a datelor ce ține de procurorii din cadrul PA. Luna septembrie-octombrie vor fi organizate mai multe interviuri deja pe subiecte evaluate, inclusiv pe judecătorii Curților de Apel. Este un proces continuu și sper că se va reuși la timp”, a precizat ministra Justiției.
Totodată, ministra Justiției a menționat că au fost realizați mai mulți pași în reforma justiției, procesul de vetting fiind doar o parte a acesteia.
„Vetting-ul este doar o parte componentă a reformei justiției, dar, în paralel se merge pe îmbunătățirea mecanismelor existente, capacitare, instruire, îmbunătățirea legislației. Mult contează să se conștientizeze că cât de perfectă nu ar fi legislația, condițiile fdacă omul nu este de bună credință sau nu are curaj nu mai putem vorbi de o justiție eficientă, este important și să-și asume această responsablitate”, a afirmat Veronica Mihailov-Moraru.