Legislația din R. Moldova va conține prevederi mai clare în ceea ce privește luarea în custodie publică a străinilor și combaterea migrației ilegale. Una din acestea ține de etapa de cazare preventivă a străinilor, până la luarea în custodie publică. Aceste noi prevederi permit ca legislația națională să fie aliniată la prevederile legislației Uniunii Europene.

Un proiect de lege în acest sens a fost examinat astăzi la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică. Potrivit proiectului, se propune ca în lege să fie inclus un capitol nou, care va stabili clar procedura de luare în custodie publică a străinilor.

„Luarea în custodie publică va putea fi aplicată, prin hotărârea instanței de judecată, străinilor care nu au executat decizia de returnare sau care nu au putut fi returnați în termenele prevăzute de legislație, care au trecut sau au încercat să treacă frontiera ilegal, care au intrat în țară în perioada de interdicție dispusă anterior, a căror identitate nu a putut fi stabilită, care au fost declarați indezirabili, împotriva cărora a fost dispusă expulzarea. Luarea în custodie se va dispune pentru o perioadă de până la 30 de zile, iar perioada de prelungire nu poate depăși șase luni consecutiv. În cazul străinului declarat indezirabil, perioada de prelungire nu va putea depăși 12 luni”, ne informează autorii de proiect.

Potrivit lor, pentru a combate migrația ilegală pe teritoriul Republicii Moldova se propune înregistrarea dactiloscopică obligatorie a tuturor străinilor luați în custodie publică și plasați în Centrul de plasament temporar. În nota informativă a proiectului se menționează că aceasta este o etapă importantă pentru gestionarea și controlul proceselor migraționale, precum și asigurarea ordinii publice și securității naționale.

Proiectul de lege mai conține prevederi care se referă la garanțiile procedurale în cazul luării străinului în custodie publică, introducerea posibilității de participare în ședința de judecată a persoanelor plasate în custodie publică prin utilizarea aplicației de teleconferință, precum și temeiurile de eliberare a străinilor din custodie publică.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, 133 de străini au fost plasați în Centrul de plasament temporar al străinilor, iar durata medie de cazare a fost de 31 de zile.

Autorul proiectului de lege este Ministerul Afacerilor Interne, iar la elaborarea documentului au contribuit reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Migrație și ai Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație. Documentul aliniază legislația națională la unele prevederi ale legislației Uniunii Europene. Proiectul de lege privind procedura luării în custodie publică a străinilor va fi propus spre aprobare, în prima lectură, în plenul Parlamentului.