Încă o persoană a fost deferită justiției, care s-a dovedit a fi complice în cazul de îmbogățire ilicită a „milionarului Ghena” de la CAN. Despre acest lucru ne anunță Procuratura Anticorupție, care a finalizat urmărirea penală în cauza complicelui și a trimis probele în instanță. Acest complice este un om de afaceri din raionul Ungheni și „l-a ajutat” pe ex-șeful Direcției Generale Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (DGUP a CNA), Ghenadie Tanas.

„Conform informațiilor obținute împreună cu ARBI și SIS, s-a constatat că, omul de afaceri a ajutat ex-șeful DGUP a CNA să ascundă banii obținuți ilegal, bani a căror valoare depășește mult veniturile sale legale. Omul de afaceri a promis să-l ajute pe acesta să ascundă urmele infracțiunii și bunurile obținute ilegal, inclusiv să cumpere și să vândă aceste bunuri.

Astfel, între anii 2017 și 2021, omul de afaceri i-a vândut ex-șefului DGUP a CNA și rudelor acestuia 395 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de 412,8 hectare, la un preț mult sub cel de piață – 4 772 296,75 lei. Această sumă depășește substanțial veniturile legale declarate de acesta și de membrii familiei sale în acea perioadă”, ne informează reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Potrivit acuzatorilor de stat, terenurile au fost achiziționate de către ex-șeful DGUP a CNA la un preț mic, cu intenția de a le revinde ulterior la un preț mai mare, stabilit de piața funciară. Prin această schemă, și-a crescut în mod ascuns averea cu bani obținuți ilegal, pe care apoi i-a declarat conform Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru complicitatea la infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 300 000 - la 400 000 de lei sau cu închisoare de la 3 - la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 - la 15 ani.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, a fost aplicat sechestrul pe bunurile imobile cu valoarea de piață de peste 400 000 lei.

Amintim că, în octombrie 2023, a fost expediată în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a ex-șefului DGUP a CNA supranumit - Dosarul „milionarului Ghena” de la CNA. Funcționarul, cu alți patru complici ai săi, a fost incriminat pe 14 capete de acuzare, pentru îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale.

În același timp, este de menționat că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Deschide și Dosarul „milionarului Ghena” de la CNA // Șeful Direcției Urmărire Penală și complicii acestuia, trimiși pe banca acuzaților