Zeci de copii și tineri din R. Moldova vor participa la Săptămâna deschiderii parlamentare și vor marca, alături de deputați și de președintele Parlamentului, Ziua internațională a democrației. Despre acest lucru ne informează Direcția de comunicare și relații publice a Parlamentului.

Potrivit sursei, evenimentele se vor desfășura în săptămâna 16-20 septembrie și vor include: discuții, activități informative și interactive dedicate diferitor categorii de vârstă.

„Marți, în jur de 70 de studenți de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova se vor întâlni cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și vor discuta la subiectul „Democrația și pacea în Republica Moldova și în lume”. Discuția se va desfășura în scuarul legislativului, într-o atmosferă degajată.

La fel, liceenii de la instituția „Miguel de Cervantes” din capitală vor afla mai multe despre democrație și activitatea legislativă de la deputata Olesea Stamate”, se menționează într-un comunicat al instituției Legislative.

De asemenea, Parlamentul a pregătit activități și pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, cu scopul de a educa spiritul democratic și civic al tinerei generații. Un grup de școlari din satul Chițcanii Vechi, din raionul Telenești, vor avea o discuție cu deputații Alina Dandara și Viorel Barda și își vor testa cunoștințele în materie de democrație, completând împreună un rebus. Iar elevii din clasele primare de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală se vor întâlni cu deputata Eugenia Cojocari. Ulterior, aceștia vor încerca să redea cum înțeleg ei termenul „democrație” prin desene.

În Săptămâna deschiderii parlamentare, legislativul va lansa și turul virtual al instituției. Astfel, persoanele care nu pot ajunge la Parlament vor putea cunoaște cele mai importante încăperi din clădire, printre care sala pentru ședințe plenare, sala Europa, muzeul instituției etc.

Ziua internațională a democrației se marchează anual la data de 15 septembrie, începând cu anul 2007. Atunci, Adunarea Generală a ONU a adoptat o Rezoluție care stipulează necesitatea exercitării procesului democratic pe principii fundamentale precum incluziunea, tratamentul egal și participarea.