Sezonul de toamnă și ploile abundente din această perioadă au dus la o creștere semnificativă a ciupercilor de pădure, atrăgând amatorii să le culeagă. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor, care vor să culeagă ciuperci din păduri să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

ANSA atenționează despre riscurile acestora, având în vedere că ciupercile otrăvitoare pot fi confundate cu cele comestibile. Autoritatea îndeamnă consumatorii să achiziționeze ciuperci doar din locuri autorizate și să evite consumul acestora în stare crudă.

„Colectarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori”, notează ANSA într-un comunicat.

Totodată, specialiștii recomandă respectarea regimului de depozitare și gătire corespunzătoare. ANSA subliniază că nu există metode sigure de identificare a ciupercilor și că testele populare pentru verificarea toxicității sunt ineficiente și pot fi periculoase.

„Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. - sunt FALSE și VĂ POT COSTA VIAȚA”.