Ministerul Mediului a început inventarierea lacurilor de acumulare a apei din Republica Moldova în urma ploilor abundente și inundațiilor extreme din ultima perioadă. Această inițiativă vine ca răspuns la solicitarea prim-ministrului Dorin Recean. 

Astfel, în cadrul unei vizite la lacul de acumulare din comuna Mingir, raionul Hîncești, au fost identificate nereguli precum depășirea termenului de exploatare a barajului și întreținerea necorespunzătoare a construcțiilor hidrotehnice. De asemenea, specialiștii au semnalat probleme precum blocarea evacuatoarelor de ape și nerespectarea regulamentelor de exploatare.

Conform datelor din 2019, în R. Moldova există 6763 de lacuri, dintre care doar 951 dispun de regulamente de exploatare.

În urma discuțiilor, Ministerul Mediului a decis să:

  1. Creeze un grup de lucru pentru inventarierea urgentă a lacurilor, prioritizându-le pe cele mari;
  2. Intensifice controalele privind respectarea regulamentelor de exploatare;
  3. Promoveze un proiect de lege pentru siguranța infrastructurii hidrotehnice;
  4. Oblige proprietarii de lacuri să efectueze expertize tehnice periodice;
  5. Coordoneze evacuarea apelor cu IGSU și Agenția Apele Moldovei. 

Totodată, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a solicitat ca arendașii și proprietarii de baraje și lacuri de acumulare care nu se conformează cerințelor de exploatare să le fie reziliate contractele de arendă și după caz, să fie expropriați. 

O măsură necesară ca statul să poată asigura efectuarea lucrărilor de întreținere a lacurilor și barajelor, sporind astfel siguranța cetățenilor în cazul unor eventuale calamități naturale.

Sergiu Lazarencu a subliniat importanța acțiunilor rapide pentru prevenirea riscurilor generate de schimbările climatice, menționând că gestionarea lacurilor este o prioritate de mediu și siguranță națională. 

Gestionarea lacurilor de acumulare nu este doar o prioritate de mediu, ci și una de siguranță națională, Ministerul Mediului va continua să colaboreze cu toate autoritățile relevante pentru a asigura implementarea măsurilor propuse și pentru a proteja cetățenii de riscurile generate de fenomenele climatice extreme”,  a spus ministrul.