Peste 60% dintre moldoveni nu merg în general în vacanțe sau cel puțin nu au fost nicăieri în ultimii doi ani. Nici măcar acasă nu s-au odihnit. Este vorba de persoanele în vârstă, în special din mediu rural, fără studii. Pe de altă parte, 3,5% dintre moldoveni merg de câteva ori pe an în vacanțe, atât în țară, cât și peste hotare. Este vorba despre tineri din orașe, cu studii. Sunt datele unui sondaj de opinie realizat de către CBS Research la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, transmite IPN.

Expertul IDIS, Veaceslav Ioniță, care a prezentat astăzi sondajul, a declarat că 70,3% dintre moldoveni au răspuns că nu au mers în vacanță în 2023. Întrebați dacă au fost sau planifică să meargă în vacanță în acest an, 71,3% au menționat că nu au fost și nici nu planifică.

„Numărul salariaților care merg la odihnă scade. A crescut brusc numărul celor care declară că lucrează neoficial, dar a crescut și numărul celor care se confruntă cu o sărăcie de vacanță mult mai mare. Avem o creștere a celor care nu vor putea merge în vacanță în acest an. Avem o tendință negativă. Anul trecut, din cei care lucrează, 538 de mii nu și-au permis să meargă în vacanță. În acest an numărul lor va crește cu 17 mii și va ajunge la 555 de mii de persoane care lucrează, oficial sau neoficial, însă nu-și permit să meargă în vacanță”, a constatat economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, atunci când un om nu-și permite să meargă într-o vacanță, aceasta este numită sărăcie de vacanță. Când un om care muncește nu-și permite să meargă într-o vacanță el nu se odihnește, nu-și reabilitează forțele, iar capacitatea lui de a munci este destul de precară.