După ce societatea a fost alertată de un număr mare de copii îmbolnăviți de la Liceul „Aristotel”, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a publicat rezultatele investigațiilor de laborator ale produselor alimentare.

„În urma suspiciunii la toxiinfecție alimentară, de la liceului ”Aristotel”, unde  65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne clinice de boală, majoritatea fiind spitalizați sau sub tratament ambulator, inspectorii ANSA au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului”, informează ANSA.

În acest sens, autoritățile neagă faptul că îmbolnăvirile în masă ar fi avut loc din cauza intoxicațiilor de la produsele alimentare.

„În limitele competențelor funcționale, inspectorii au prelevat probele diurne, existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare.

Conform rezultatelor investigațiilor de laborator, obținute la data de 23.09.2024, în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare”, se mai menționează în comunicat.

Autoritățile ne mai spun că în urma unor proceduri de dezinfecție și igienă recomandate, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea. De asemenea, cei de la ANSA reamintesc operatorilor din domeniul alimentar că responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate.

În acest sens, se solicită insistent agenților economici din domeniu următoarele lucruri:

  • să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar;
  • să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare;
  • să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora;
  • să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată;
  • să respecte regimul termic de preparare a bucatelor;
  • să evite utilizarea materiei prime cu termen de valabilitate expirat;
  • să angajeze doar persoanele care au fost supuse unui examen medical și posedă cunoștințe suficiente în domeniul sănătății publice, al igienei produselor alimentare;
  • să nu admită în blocul alimentar accesul  persoanelor afectate de maladii infecțioase sau cele suspectate că ar suferi de astfel de maladii.

Este de menționat că specialiștii din domeniul medical au informat despre faptul că mai mulți elevi de la acest liceu au fost internați la spital, fiind diagnosticați cu norovirus.