Peste 7,2 milioane de lei au fost investiți în modernizarea infrastructurii de apă și în serviciile publice din orașul Căinari, raionul Căușeni. Potrivit informațiilor oferite de Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, acest lucru a fost posibil prin intermediul Programului Național „Satul European”, ediția I.

În acest sens, a fost implementat proiectul „Reabilitarea și extinderea sistemului de apeduct în orașul Căinari, pentru zona I, sectorul II”. Astfel, în jur de 2360 de locuitori, șase instituții publice și 12 agenți economici beneficiază acum de apă la robinet și servicii de canalizare.

„Proiectul a inclus reabilitarea a 12,5 km de rețele de apeduct și extinderea cu 0,8 km de rețea nouă. De asemenea, au fost instalate 585 de branșamente pentru gospodării, patru branșamente pentru blocuri de apartamente și conectate la apeduct grădinița nr. 1, liceul, Punctul de asistență medicală urgentă Căinari, Unitatea de pompieri și salvatori, Centrul medicilor de familie și Casa muzeu „Alexei Mateevici””, se menționează într-un comunicat.

Primarul orașului Căinari, Maria Ghelan, spune că rețeaua era extrem de uzată, având în vedere că a fost construită între anii 1977-1986. Pierderile de apă ajungeau la 77%, iar apa livrată consumatorilor era adesea cu rugină și impurități.

„Pe timpul verii, blocurile de locuințe erau aprovizionate cu apă doar de două ori pe săptămână, din cauza pierderilor mari și a consumului crescut. La etajele de sus, apa nici măcar nu ajungea. Acum, situația s-a schimbat complet: pierderile s-au diminuat, iar întreprinderea care gestionează sistemul de apă și canalizare a început să înregistreze profit. Extinderea rețelei a permis conectarea a opt gospodării noi.

În prezent, întreaga zonă I, cu circa 2360 de locuitori, are acces la apeductul renovat. Suntem recunoscători autorităților statului pentru sprijinul financiar acordat, fără de care acest proiect nu ar fi fost posibil. Acum identificăm resurse pentru a reabilita și restul rețelei, în zona II, care are aproximativ 2000 de locuitori”, a adăugat Maria Ghelan.

Valoarea totală a proiectului implementat la Căinari se ridică la 7,9 milioane de lei, dintre care 6,86 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar suma de puțin peste un milion de lei constituie contribuția administrației publice locale.

Orașul Căinari a beneficiat și de un alt proiect important pentru localitate. Iluminatul parcului din centrul orașului, în baza panourilor solare a fost realizat prin Programul Național „Satul European Expres”. Acest proiect a prevăzut montarea a 36 de piloni și instalarea a 36 de panouri solare, ceea ce a condus la o acoperire completă de 100% a iluminatului stradal în această zonă publică.

Potrivit primarului, iluminarea adecvată a străzilor și spațiilor publice pe timp de noapte nu doar că previne accidentele rutiere, dar contribuie și la reducerea comportamentului infracțional. „Acum, localnicii și oaspeții orașului Căinari se pot deplasa cu mai multă încredere, iar viața nocturnă a urbei a devenit mai activă și mai plăcută. Aducem mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea acestor frumoase si necesare inițiative de dezvoltare locală”, a adăugat Maria Ghelan.

Costul total al acestui proiect este de peste 390 de mii de lei, resursele financiare fiind alocate de Guvern prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Inițiativele de dezvoltare locală realizate prin Programele Naționale ”Satul European” și ”Satul European Expres” fac parte din eforturile guvernării de a construi o Moldovă Europeană, bazată pe siguranță, modernizare și sustenabilitate.

Potrivit datelor oficiale, prin Programul Național „Satul European” ediția I, au fost construite 791 km de rețele de apeduct în 116 localități, astfel că peste 150 000 de oameni beneficiază de acces la rețeaua de alimentare cu apă.