Modernizări la Termoelectrica. Întreprinderea va folosi surse de energie regenerabilă și tehnologii de stocare a căldurii
Planuri mari pentru modernizarea întreprinderii S.A. „Termoelectrica”. Autoritățile planifică să folosească surse de energie regenerabilă, cu valorificarea energiei din deșeuri, stocarea căldurii și alte tehnologii moderne. De asemenea, se planifică instalarea unor noi centrale de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice în cadrul Termoelectrica.
Toate acestea sunt analizate în cadrul unui studiu de fezabilitate și au fost prezentate de către consultantul responsabil de acest domeniu. Conținutul studiului de fezabilitate a fost prezentat în cadrul unor ședințe de lucru și consultări cu participarea reprezentanților Ministerului Energiei, Băncii Mondiale, Termoelectrica S.A. și Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE).
„Fiecare alternativă examinată cuprinde tehnologii de cogenerare de înaltă eficiență, în combinație cu surse de energie regenerabilă, valorificarea energiei din deșeuri, stocarea căldurii, pompe de căldură ș.a.
În cadrul discuțiilor, participanții s-au expus asupra alternativelor de investiții, care pe lângă asigurarea eficientă și fiabilă a mun. Chișinău cu energie termică, să ofere oportunități pentru Termoelectrica S.A. de a deveni un participant activ pe piața energiei electrice, în special asigurarea producerii și livrării energiei electrice pentru echilibrare, precum și folosirea instalațiilor de stocare a energiei termice pentru funcționarea optimă a centralelor”, ne informează reprezentanții de la Termoelectrica, prin intermediul unui comunicat.
În acest context, directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a subliniat necesitatea de a asigura ca în viitor Termoelectrica să poată deveni un jucător mult mai competitiv pe piața energetică. Prin urmare, alternativele propuse, necesită a fi suprapuse cu politicile și obiectivele de dezvoltare enunțate de cei de la Ministerul Energiei, întrucât aceste soluții reprezintă următorul pas pentru pregătirea unor investiții importante de modernizare pentru întreprindere.
Totodată, reprezentanții S.A. „Termoelectrica” au menționat că sunt implicați active, împreună cu echipa de consultanță, ca să identifice cea mai bună soluție de dezvoltare pentru întreprindere. Printre obiective se nuără: decarbonizarea, micșorarea utilizării combustibililor fosili, utilizarea surselor de energie regenerabilă și eficiența energetică, care vor contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din mun. Chișinău, asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor, și livrarea energiei electrice în sistemul energetic național.
Alternativele urmează a fi incluse într-o analiză mai amplă din perspectiva tehnico-economică, de comun cu Termoelectrica S.A., precum și consultate și asociate cu politicile Ministerului Energiei pentru a fi identificat scenariul optim de dezvoltare și investiții. Studiul va fi prezentat în versiune finală în următoarea perioadă.
Este de menționat, că întreprinderea contractată pentru elaborarea studiului de fezabilitate (Asocierea COLENCO Ltd. (Macedonia de Nord), EKONERG Ltd. (Croația) și Urban Technology Alliance (Marea Britanie)) a fost selectată în cadrul unei proceduri de licitație internațională. Elaborarea studiului de fezabilitate este parte componentă în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială.