Autoritățile bat alarma! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere
Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor. Potrivit CNAMUP, de la începutul anului, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci la 85 persoane, din ei 75 au fost transportate la spital.
În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci, au fost afectați 31 maturi și 6 copii cu vârste de până la 12 ani. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 pacienți, dintre care 25 adulți și toți 6 minori.
Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități din regiunile țării:
- Nord – 19 persoane: Bălți - 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sîngerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.
- Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni.
- mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica-3, Ciocana-2, Rîșcani -1.
- Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia.
În acest context, autoritățile reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului.
În caz de intoxicație oamenii sunt îndemnați să apeleze numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată trebuie să bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc. Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).