Camere corporale noi pentru inspectorii muncii. Donație din partea UE și OIM
Inspectoratul de Stat al Muncii a primit 30 de camere video corporale și echipamente conexe, pentru a spori eficiența și transparența instituției. Donația, făcută în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii, este menită să fortifice capacitățile operaționale ale instituției, prin furnizarea unui instrument suplimentar pentru îmbunătățirea desfășurării inspecțiilor inopinate. Utilizarea camerelor va îmbunătăți analiza riscurilor și va promova politici interne de integritate și toleranță zero față de abuz și corupție, transmite IPN cu referire la Organizația Internațională a Muncii.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că noile camere corporale pentru inspectori vor eficientiza lucrul și vor aduce un plus de transparență și încredere în activitate. De-a lungul anilor, imaginea inspectorilor a avut de suferit, iar aceste camere vor putea preveni orice formă de abuz și corupție din ambele părți, a adăugat ministrul Buzu.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a comunicat că utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor va ajuta inspectorii de muncă să-și mențină integritatea, profesionismul și transparența la cel mai înalt nivel, în timpul desfășurării activităților lor. „Uniunea Europeană va continua să ajute instituțiile statului astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de servicii de inspecție calitative și transparente”, a menționat Jānis Mažeiks.
„Această contribuție reprezintă o mică parte din proiectul implementat de OIM, care se concentrează atât pe îmbunătățirea cadrului legal și a politicilor existente în domeniul inspecției muncii, cât și pe consolidarea capacităților inspectorilor de muncă, pentru a asigura un acces mai bun pe piața muncii și condiții de muncă îmbunătățite în Republica Moldova, precum și pe furnizarea suportului material necesar. Acest sprijin va contribui la durabilitatea activităților generale vizând îmbunătățirea cadrului de reglementare necesar în contextul reformei instituționale, inclusiv în contextul alinierii legislației naționale la acquis-ul UE și la standardele OIM”, a declarat Claire Harasty, directoarea Oficiului Regional al Organizației Internaționale a Muncii.
Costurile totale de achiziție se ridică la 45.000 de euro. Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice, și anume la sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și la inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, Călărași, Căușeni și UTA Găgăuzia.